Premierul britanic David Cameron a declarat vineri că Bulgaria ar trebui să fie considerată un exemplu de cum poate fi protejată cu succes granița externă a Uniunii Europene, relatează agenția de presă
Novinite.
Afirmația a fost făcut în cea de-a doua zi a vizitei sale în Bulgaria, care a început joi cu o întâlnire cu premierul Boiko Borisov și cu președintele Rosen Plevneliev la Sofia.
Vineri, cei doi premieri s-au deplasat cu elicopterul la punctul de trecere a frontierei Lesovo (sud), pentru a inspecta gardul construit pentru a preveni trecerea ilegală a graniței de către imigranți. Gardul de sârmă ghimpată se întinde pe o lungime de peste 30 de kilometri și a fost ridicat la mijlocul lui 2014, reamintește AFP.
Bulgaria vrea să instaleze de asemenea până vara viitoare un gard de sârmă ghimpată pe alți 90 de kilometri din cei 274 de kilometri de frontieră cu Turcia, țară de tranzit pentru refugiații care fug de violențele din Orientul Mijlociu.
Controlul eficient asupra granițelor externe ale UE și căutarea unei soluții pe termen lung la conflictele din Orientul Mijlociu și Africa de Nord au continuat să fie printre principalele subiecte de discuție la întâlnirea celor doi oficiali de vineri.
În timpul inspecției, ei au subliniat încă o dată nevoia de solidaritate și de acțiune unită din partea tuturor statelor membre pentru a opri valul de refugiați și pentru a depăși criza din Europa.
Borisov și Cameron au spus că acest lucru poate fi obținut prin rezolvarea problemelor la originea lor, prin susținerea eforturilor Turciei de a controla fluxul de imigranți și prin aplicarea efectivă a acordurilor de expulzare încheiate cu țări terțe cheie.
Ulterior, cei doi premieri au vizitat directoratul general al poliției de frontieră din orașul Elhovo, unde adjunctul ministrului bulgar de interne, Filip Gunev, a prezentat delegației britanice organizarea controlului la frontieră, sistemul de supraveghere video și alte măsuri luate pentru a opri, verifica și înregistra imigranții ilegali.
Conform datelor Ministerului bulgar de Interne, circa 29.300 de imigranți ilegali, în principal sirieni, irakieni și afgani, au fost reținuți în 2015, iar 5.150 au primit statutul de refugiat.
Securitatea la frontiera bulgaro-turcă a fost întărită prin suplimentarea numărului de ofițeri, inclusiv prin specialiști ai Frontex.Cameron a spus că este impresionat de eficiența securității și că Bulgaria ar putea servi ca exemplu de succes privind respectarea criteriilor Schengen.În opinia premierului britanic, este important ca Europa să aibă granițe externe securizate și că, în cazul Bulgariei, se vede că prim-ministrul Borisov și guvernul sunt cu adevărat angajați în această problemă.
Cameron a reamintit că Bulgaria are graniță maritimă și terestră cu Turcia, pe care autoritățile bulgare reușesc să o protejeze cu succes. El a mai spus că este nevoie ca Bulgaria să fie sprijinită în sarcinile importante pe care le îndeplinește.