Aliatul bavarez al cancelarului german, Angela Merkel, i-a cerut acesteia din nou să limiteze numărul refugiaților primiți în țară, exigență formulată în numele "intereselor naționale" care divizează profund tabăra conservatoare, relatează vineri AFP.
"Vrem control, vrem ordine, dar vrem, de asemenea, o limită. Iar aceasta, în numele intereselor naționale", a declarat ministrul-președinte al landului Bavaria, Horst Seehofer, cu prilejul congresului conservatorilor bavarezi (CSU) al căror șef este.
"Sper că vom reuși să ne înțelegem", s-a adresat el în aplauzele participanților cancelarului federal, care l-a ascultat în tăcere, la câțiva metri distanță, în picioare, fără să reacționeze.
Oferind o scenă foarte neobișnuită pentru un congres al CSU, care de obicei îi rezervă o primire călduroasă liderului CDU, Horst Seehofer a insistat pentru a aborda acest subiect "pe lângă toate celelalte chestiuni legate de umanitate și integrare".
În timp ce Germania așteaptă în acest an între 800.000 și un milion de solicitanți de azil în 2015, această "sarcină istorică" nu se va "bucura pe termen lung de sprijinul populației" dacă țara nu își fixează o "limită superioară", a subliniat șeful Uniunii Creștin-Sociale (CSU).
Exigențele Bavariei, land din sudul Germaniei prin care tranzitează imensa majoritate a migranților, nu au nimic nou, dar pentru moment rezistă tuturor negocierilor intervenite în cadrul coaliției la putere.
Luând cuvântul înaintea lui Horst Seehofer, Angela Merkel a refuzat vineri încă o dată orice "plafon național fixat unilateral" pentru primirea solicitanților de azil și a păstrat poziția afișată în ultimele două luni.
Cancelarul, care se confruntă cu cea mai gravă criză politică internă din cei zece ani la putere, intenționează totuși să "reducă numărul de refugiați", însă prin intermediul unei "soluții internaționale și europene" în conformitate cu "interesele tuturor".
Pentru aceasta, ea apără ideea unui acord cu Turcia, constând în stabilirea unui contingent global de migranți primiți legal în UE și apoi să îi repartizeze în fiecare stat membru potrivit unii sistem de cote.
De altfel, această poziție a primit vineri sprijinul din partea principalilor miniștri social-democrați din guvernul federal, vicecancelarul Sigmar Gabriel și ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier, într-un articol apărut în revista Spiegel.