Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Subiectiv Românii, în pericol să nu mai poată lua credite? | De ce creşte ROBOR-ul | Avertismentul unui fost ministru de Finanţe

Românii, în pericol să nu mai poată lua credite? | De ce creşte ROBOR-ul | Avertismentul unui fost ministru de Finanţe

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a crescut luni la 8,01% de la 7,97%. Suntem în pericol să nu mai putem lua credite. Iată avertismentul unui fost ministru de Finanțe.

Românii, în pericol să nu mai poată lua credite? | De ce creşte ROBOR-ul | Avertismentul unui fost ministru de Finanţe
Sursa foto: Colaj arhivă Antena 3
de Claudia Popovici    |    01 Aug 2022   •   23:05

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Evoluția ROBOR este influențată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanți se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflația şi politica fiscală.

Întrebat dacă mai urmează vreun val de creşteri şi dacă este posibil ca românii să nu mai aibă acces la credite, Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe, a explicat: 

"10 sigur atinge pragul și de ce? Pentru că Banca Națională, pe de o parte, dorește să descurajeze finanțarea în piață și o face din punctul de vedere greșit parțial. Adică poate să descurajeze creditele de nevoi personale, dar nu cele de investiții.

Din păcate, aplică o politică unitară, că e o politică conservatoare și atunci crește dobânda la politica monetară.

Deci va fi un nouă creștere care se duce spre bănci care duc la creșterea ROBOR-ului.

Ați văzut că sunt mii de români că deja cer trecea la acel indice de referință, IRCC-ul faimosul pe care l-am făcut prin ordonanța 19 care amendat 114.

N-am înțeles de ce se oprește această abordare. Știm foarte bine cum se face ROBOR-ul astăzi într-un mod abuziv, abuziv, de 10 bănci. Şi, din păcate, este și o bancă a statului dintre cele zece", a spus Eugen Teodorovici.

Întrebat ce va face un român care are credit, ministrul a spus:

"Nu se poate, intră în faliment... îşi va vinde casa. Nu ştiu", a avertizat Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe, în emisiunea Subiectiv de la Antena 3. 

×
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close