Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Cum rezolvăm conflictele care apar în familie de sărbători şi în vacanţe. Psiholog: "Trebuie să învățăm să ne stabilim propriile limite"

Cum rezolvăm conflictele care apar în familie de sărbători şi în vacanţe. Psiholog: "Trebuie să învățăm să ne stabilim propriile limite"

Sărbătorile sunt un prilej de bucurie și, în același timp, pot fi și un motiv serios de conflict relațional.

de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Mai 2024   •   12:45

Exprimarea intențiilor poate părea pe cât de simplă, pe atât de complicată, iar ceea ce ne împiedică în tot acest demers este comunicarea sau, mai precis, absența ei. 

Comunicarea in familie este cea mai simplă cale de a crea relații sănătoase și armonioase cu cei dragi.

Prin intermediul comunicării pozitive în familii se dezvolta armonios, atât în ceea ce privește relația dintre soți, cât și pe cea dintre părinți și copil.

Lipsa comunicării în familie poate aduce anumite probleme la nivel psihologic și emoțional, dacă nu sunt găsite metode de a avea o relație strânsă. Psihologia joacă un rol important în identificarea dificultăților și depășirea lor.

Întrebată ce putem face pentru a ne simți bine în această perioadă a sărbătorilor, alături de apropiați, psihologul Maria Coman a spus:

"Când mergem acasă descoperim că totul este la fel și că ce ne enerva pe vremuri ne enervează și acum. 

Trebuie să învățăm să ne stabilim propriile limite. Primele limite care ne sunt încălcate atunci când suntem mici, sunt acelea cu "mănâncă tot din farfurie", iar tu te obișnuiești că tot ceea ce spui tu și ce simți, nu contează pentru că vine cineva și spune să mănânci tot.

Trebuie să începem de la a ne da seama ce e bine pentru noi, de a ne așeza la masa de Paște și dacă nu vrem să mâncăm să spunem că nu vrem. Dacă nu vrem să mâncăm mai multe feluri de mâncare sau ținem un regim, să spunem acest lucru.

Trebuie să înțelegem că dacă cineva se supără pe noi, să înțelegem că acest lucru este problema lui, nu înseamnă că vine de la noi. Este bine să începem cu pași mărunți!

Dacă știm că ne comunicăm nevoie într-un mod civilizat și delicat, poate lucrurile pot funcționa mai bine", a spus Maria Coman.

Întrebată cum putem scăpa de presiune pe care o punem pe noi în momentul în care așteptăm musafiri și vrem ca totul să iasă perfect, Maria Coman a spus: 

"De la acest "perfect" trebuie să plecăm. Trebuie să acceptăm că situația poate să fie suficient de bună.

Nu suntem obișnuiți nici cu asta pentru că tot timpul așteptările au fost extrem de sus. Dacă schimbăm puțin așteptarea, atunci ne împăcăm noi cu noi și ne dăm seama că am făcut toate eforturile pe care am putut să le fac.

Perfecționismul este o problemă nu doar în relațiile familiare, ci și în cele profesionale.

Modalități de gestionare a stresului/anxietății în timpul sărbătorilor

-stabilește așteptări realiste

-planifică și organizează

-să nu îți fie teamă să spui nu

-limitează presiunea social media

-menține o rutină sănătoasă

Cum punem singuri presiune pe noi

-prin dorința ca totul să fie perfect de sărbători

-prin încălcarea limitelor

-prin așteptările pe care le avem

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate paste
Parteneri
Directorul ANM, Elena Mateescu, anunţă când vine vara în România
x close