Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Magazine Ministrul Mediului, Mircea Fechet, explicaţii cu privire la praful saharian: "Românii trebuie să ştie aceste lucruri"

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, explicaţii cu privire la praful saharian: "Românii trebuie să ştie aceste lucruri"

Isteria conspirațiilor legate de praful saharian care a căzut peste România ia amploare. Pentru a calma spiritele, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a venit cu o serie de explicații şi clarificări.

de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Apr 2024   •   16:29

Norul de praf saharian care a lovit România a produs valuri de îngrijorare în rândul românilor. Dacă unii s-au declarat convinși că sănătatea ne-ar putea fi grav afectată, alţii au profitat de ocazie să lanseze valuri de glume pe internet. 

Întrebat despre aceste îngrijorări, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a adus o serie de clarificări.

"Le spun să nu-și facă nicio grijă pentru că astfel de fenomene apar în mod constant. De altfel, chiar acum trei săptămâni am mai avut un episod similar. Diferență față de ceea ce s-a întâmplat în zilele trecute este aceea că nu a plouat și în lipsa precipitațiilor norul de praf a trecut mai departe sau a mai fost și respirat de către cetățenii români, la fel cu cetățenii celorlalte state care au fost afectate de această situație.

Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului funcționează

Românii trebuie să știe că Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului funcționează, că noi monitorizăm atât suspensiile PM 2,5 și PM-10, cât și ceilalți poluanți în timp real și ori de câte ori e cazul să alertăm populația, facem acest lucru.

Nu a fost cazul acum și acest lucru vreau să-l subliniez foarte clar. A fost doar un fake news. Eu am luat-o ca pe o glumă. Am văzut și eu câteva imagini cu sumele de bani încasate de spălătoriile auto. 

Ministrul Mediului, despre analizele la compușii prafului saharian: "Este un praf specific zonei de nord a Africii"

Avem probe din acele pulberi. Ele au fost analizate de către colegii de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului și s-a dovedit că nu-i altceva decât un praf specific zonei de nord a Africii, praf pe care l-am văzut poate unii dintre noi și în concediu, dacă am vizitat vreo țară din acea zonă.

Praf roșiatic, e adevărat, din cauza oxizilor de fier, un compus chimic specific acelei zone, dar nedăunător. Și aș mai spune doar faptul că ploaia ne-a ajutat în această situație, pentru că nu a făcut altceva decât să curețe atmosfera, să spele aerul de tot acel praf.

Și până la urmă, dincolo de disconfortul creat în legătură cu mașinile care au trebuit duse la spălătorie imediat după, eu vă mărturisesc că n-am apucat încă s-o duc pe a mea. Dar dincolo de această chestiune, ploaia ne-a făcut bine", a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Trandafir, bărbatul deghizat în femeie care a făcut ravagii în România
x close