Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Bombele chimice din produsele de curățenie pentru casă: Unele sunt periculoase și puteți ajunge la spital | Medicul Radu Țincu explică

Bombele chimice din produsele de curățenie pentru casă: Unele sunt periculoase și puteți ajunge la spital | Medicul Radu Țincu explică

În pragul sărbătorilor pascale, specialiștii avertizează asupra pericolelor atunci când românii fac curățenie. Potrivit medicilor, putem ajunge la spital dacă nu suntem atenți atunci când amestecăm mai multe soluții de curățenie.

de Georgiana Adam    |    29 Apr 2024   •   20:45

Fără să bănuim, în propriile case suntem expuși unui pericol uriaș. Produsele de curățenie sunt adevărate bombe chimice.

Vaporii toxici și inhalați, avertizează medicii, ne pot trimite la spital.

De exemplu, produsele de curățare pot emite sute de substanțe chimice periculoase, inclusiv compuși organici volatili periculoși.

O arată și un studiu recent, care a detectat 530 de astfel de compuși în 28 de produse de curățare și două odorizante de aer.

Și mai periculos este să amesteci detergenți cu detartrant sau clor, subliniază medicii.

Orice amestecare între produse care conțin mai multe substanțe poate să genereze reacții chimice.

Inhalarea substanțelor chimice poate provoca intoxicații, boli pulmonare, iritații ale ochilor, nasului și gâtului, ale pielii, probleme respiratorii și poate afecta sistemul nervos și organele, dar crește și riscul de cancer.

Și lumânările parfumate sau bețișoarele odorizante pot fi periculoase. Asta și pentru că utilizăm excesiv atât produse de curățenie, cât și odorizante care pot otrăvi aerul din casă.

Indicat ar fi, atunci când facem curățenie, să aerisim constant încăperile, să reducem umiditatea și să ne înconjurăm de plante verzi care purifică aerul.

Astfel, prin deschiderea ferestrelor și ventilare adecvată putem elimina gazele toxice. De asemenea, putem utiliza produse naturale pentru a curăța casa, mai ales dacă suntem alergici.

”Cel mai frecvent în ultimii ani am spitalizat pacienți care au combinat detartantul cu clorul. Este una dintre combinații le cele mai frecvente și care generează vapori atât de detartrant cât și de clor, ambele substanțe fiind cu potențial toxic. De asemenea, am mai spitalizat persoane care au folosit în exces astfel de substanțe.

Dacă folosești într-o încăpere aferentă unei băi care are mici dimensiuni o sticlă de 750 de mililitri sau 1 litru de clor, este evident că în interiorul ei cantitatea de vapor de clor va fi mult mai mare”, a declarat doctorul Radu Țincu, medic specialist în Toxicologie la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca.

El mai precizează că recomandarea este să folosim ”doar detergenți avizați, să-i folosim în cantitatea corespunzătoare, să nu-i amestecăm între ei pentru că ei sunt oarecum profilați pentru fiecare tip de curățenie în parte și atunci când facem curățenie să elisim abundent încăperea pentru a elimina acești vapori”.

×
Subiecte în articol: produse curatenie Radu Țincu
Parteneri
O nouă companie aeriană lansează zboruri interne la preţuri mici
x close