Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere Clotilde Armand blochează finalizarea centrului pentru copii cu autism și sindromul Down, de pe lângă Parohia Mavrogheni

Clotilde Armand blochează finalizarea centrului pentru copii cu autism și sindromul Down, de pe lângă Parohia Mavrogheni

Clotilde Armand, actualul primar al Sectorului 1, blochează finalizarea unui centru pentru copii cu sindromul Down și cu autism, de pe lângă Parohia Mavrogheni, deoarece fusese început de fostul primar al sectorului.

de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Apr 2024   •   13:00

O mână de oameni încearcă, de aproape un deceniu, să ridice, în centrul Bucureștiului, un așezământ unic în România pentru copiii cu sindrom down și autism –  un centru integrat de terapie și îngrijire a acestora. Și nu oriunde, ci într-un loc plin de istorie – în curtea bisericii Mavrogheni, ridicată în anul 1787.

Când preotului paroh Radu Mureșan i s-a născut fiul Teodor, care are Sindrom Down, a înțeles că, dincolo de soluțiile individuale este nevoie de mai mult pentru că ”sunt multe familii care au această cruce de dus”, mărturisește preotul paroh Radu Mureșan.

Angelica Bîrjovan are o fiică de 12 ani cu Sindrom Down și povestește calvarul prin care trece un părinte când vrea să facă totul pentru mai binele copilului său.

”Acest centru este o binecuvântare”

”Mergeam în tot Bucureștiul, traversam Bucureștiul din nord în sud  pentru terapii. Faptul că vor avea, de acum încolo, cei cu copii mici și cu copii mari cu probleme, cu Sindrom Down, acest centru este o binecuvântare și un ajutor enorm pentru că sunt toate concentrate aici – și înot, și kinetoterapie, oftalmologie, deci cabinete medicale, de terapie”, a spus Angelica Bîrjovan.

Simona Nechita vorbește despre costurile mari pe care le presupune creșterea unui copil cu autism sau Sindrom Down.

”Acest centru este foarte important mai ales pentru părinții din Sectorul 1, ținând cont că nu există prea multe centru decontate de stat, drept urmare noi suntem obligați să plătim terapiile din banii noștri, ceea ce este foarte greu, chiar dacă am înființat o asociație pentru copii, nu ne descurcăm cu plățile chiar tuturor terapiilor, ținând cont că ei au nevoie de susținere în fiecare zi.

Acest centru e de foarte, foarte mare folosință pentru acești copii. Așteptăm cu nerăbdare să se deschidă și să putem beneficia de aceste proceduri din acest centru”, a precizat Simona Nechita.

Deși nu e zi ca preotul Mureșan și muncitorii să nu fie pe șantier, nici până acum centrul nu a fost finalizat. Asta pentru că, brusc, în 2021, după schimbarea administrației, proiectul s-a modificat radical la solicitarea noii conduceri a Primăriei Sectorului 1.

”Părinte, 2014, începutul - 2024. Totuși, centrul nu e gata. Pare că este poveste cu meșterul Manole”, se adresează jurnalistul de investigații Antena 3 CNN, Dragoș Boța, preotului paroh Radu Mureșan.

”Da, Aproape 7 ani a durat numai obținerea autorizației, avize, documentații, reanalizări. Centrul are deja două autorizații obținute și urmează a treia, pentru că au fost modificări de temă pe parcursul execuției și acum apărând acest proiect cu pompele de căldură, surse regenerabile de energie, s-au modificat toate instalațiile din centru și, bineînțeles, că o să avem nevoie de o reautorizare a fațadelor. 

Cea de-a doua autorizație a fost solicitată în 2022 și a fost obținută în 2023. Vrem să fim cu totul în legalitate de așa manieră încât centrul să corespundă tuturor normelor, să fie acreditat de Ministerul Sănătății, ca după aceea să putem solicita decontarea serviciilor pe CNAS, pentru că părinții nu au de unde să plătească, iar parohia nu are resursele necesare să susțină medici, terapeuți, asistenți, personal administrativ”, explică preotul Mureșan

Preotul Mureșan știe fiecare ungher al viitorului centru unicat în România și vorbește cu aceiași pasiune cu care împarte cuvântul lui Dumnezeu.

”Între casa parohială și biserică avem 23 de foraje făcute deja, puțuri la 120 de metri adâncime și urmează să se conecteze cu traseele care sunt necesare.

Aici este bazinul hidrokinetoterapeutic Octogonul, cifra 8, cifra învierii, răsturnat, infinit. Sterilizarea o să fie salină ca să-i ajutăm și pulmonar nu numai clorinare. 

Parterul este destinat terapiilor ocupaționale. Etajul unu este etajul terapiilor senzoriale. Sunt mai ales pentru copilașii care au autism. Aici vine cabinetul otftalmologic al copilașilor, a arătat preotul paroh Radu Mureșan.

Părinții copiilor cu Sindrom Down au, însă, o singură dorință.

Sperăm să nu mai fie opreliști nemotivate... Cu ajutorul lui Dumnezeu, să se realizeze acest centru cât mai repede și cei de care depind de finalizarea acestui centru să-și dea seama ce mare bine fac”, a spus Angelica Bîrjovan, mama unei fete de 12 ani cu Sindromul Down.

”Cu siguranță, sunt și alte interse la mijloc, pe lângă cele politice”, a spus o altă mamă.

Preotul Mureșan nu vrea să vorbească despre interesele politice care au întârziat proiectul, dar ne asigură:

”Eu sunt o persoană foarte insistentă și mai ales când faci ceva pentru Dumnezeu și pentru oameni, nu trebuie decât să te jertfești și să crezi în proiectul pe care îl ai înainte, ca să poți ajuta comunitatea și să fie spre slava lui Dumnezeu”, a mărturisit preotul Mureșan.

×
Subiecte în articol: sindrom down autism copii preot
Parteneri
Imagini spectaculoase în România - Aurora boreală surprinsă în Bacău
x close