Agricool este o emisiune în care vă prezentăm cele mai importante informaţii din lumea agriculturii. Fie că sunteţi producători sau consumatori, informaţiile pe care vi la aducem din lumea agrifood şi agribusiness vă interesează direct.
Loredana Cofari este gazda emisiunii Agricool, în fiecare sâmbătă dimineaţă, de la ora 08.30, la Antena 3 CNN.
Agricool
27 Apr, 09:45
Grădinile aristocrate de la Banpotoc, pe Valea Mureşului, impresionează pe oricine. Pasiunea unui italian pentru flori a reușit să schimbe într-un mod cu totul uimitor peisajul rural al locului.
Camembert, brânza cu mucegai nobil, a început să fie produsă şi în România. Într-un mic sat, într-o mică manufactură, brânza Camembert este produsă natural, fără chimicale, şi ajunge în magazine din Sibiu, Târgu Mureş sau Bucureşti.
Consumul de cozonaci şi prăjituri creşte vertiginos în perioada sărbătorilor. La Miercurea Ciuc, într-o mică manufactură, de doua-trei săptămâni curg comenzile pentru baigli, un cozonac special specific locului. Cofetăreasa ne-a spus că prăjitura are suflet și pentru asta trebuie făcută din inimă.
Pe un hectar și jumătate se întind serele de tomate de la Cochirleanca ale lui Mircea Tatu. Producătorul a optat de câţiva ani pentru soluţii eco de combatere a dăunătorilor: prădători naturali. Insectele au fost aduse din Olanda la începutul primăverii şi îşi fac treaba cum nu se poate mai bine.
Vremea frumoasă e numai bună dacă vreți să redecorați grădina. Şi pentru că arbuști în ghiveci se pot transplanta aproape tot timpul anului, vă propunem patru flori care vă vor parfuma grădina.
România produce cea mai curată mâncare din Uniunea Europeană, dar insuficientă pentru a hrăni întreagă populație. În magazine găsim legume aduse uneori de la mare depărtare. Cu tot cu pesticidele cu care sunt crescute!
Prima rasă românească de capre pentru producția de carne pe care au reușit să o obțină specialiștii de la Institutul Palas din Constanța ar putea ajunge pe mesele românilor. Capra Bocarp are carnea asemănătoare la gust cu cea de vițel.
Un aliment consumat de foarte mulți români este pe cale de dispariție, după ce Uniunea Europeană a interzis un pesticid pe care fermierii se bazau pentru protejarea culturilor.
Ucraina a început să exporte ceapă în România. După ce stocurile din Republica Moldova au început să scadă, iar preţurile au crescut, importatorii s-au reorientat. Aşa a ajuns în ţara noastră ceapă mică şi de calitate mai slabă, rămasă după sortarea pentru hipermarketuri. Totul spre nemulţumirea ţăranilor, care spun că au marfă mult mai bună decât cea de import.
Industria cărnii de porc din România a fost îngenunchiată de pesta porcină din ultimii ani. Țara noastră riscă să nu mai producă această materie. Cu toate acestea, Germaniei nu îi este frică, iar mai multe companii vor să investească în 10 ferme de porci, la noi în țară. Ministrul Agriculturii dă asigurări.
Prețurile la alimente în țara noastră au înregistrat o creștere masivă de la începutul anului, aparent nejustificată. Ajungem să plătim și dublu pentru anumite produse.
La primele ore ale dimineții, când frigul încă muşcă, gospodarii încep culesul la Jidvei pentru a face vinul de gheaţă, un soi pe care Vaticanul în comandă în fiecare an.
O afacere de succes a unor români a fost prezentată sâmbătă, la emisiunea Agricool, de la Antena 3 CNN. O idee inedită, bani europeni, multă ambiţie şi un produs unic: vinul fără alcool.
Anul acesta, de Crăciun, doar un kilogram din zece de preparate din carne de porc va proveni de la animalele crescute în ţara noastră. Doar 2,8 milioane de porci se mai găsesc în fermele din România. Înregistrăm cea mai drastică scădere a efectivelor de porci din toată Europa.
Cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale a României au reușit sa aducă la viață un soi de varză românesc, vechi de 100 de ani. Acesta are un gust deosebit și este mai rezistent decât altele.