Ungaria este ţara ce a înregistrat cea mai mare creştere procentuală din lume a rezervelor sale de aur, cu aproape 3.000% în 10 ani.
Oficialii Băncii Centrale spun că, acum, fiecărui cetăţean maghiar îi revin câte 10 grame de aur.
Însă chiar dacă este popular pe piaţa globală, aurul este greu de cheltuit.
Rezervele de aur ale Ungariei au crescut cu 2.968 la sută din 2013, procent care plasează această țară pe primul loc în lume ca rată de creștere, notează ştirileprotv.ro.
Pe locul al doilea se situează Polonia, care şi-a majorat rezervele de aur cu 122% în ultimii 10 ani, care au crescut la 228,7 tone, în timp ce economiile dezvoltate nu și-au mărit cu adevărat stocurile.
Totuşi, cea mai mare rezervă de aur din lume o are Statele Unite ale Americii: peste 8.000 de tone, adică aproximativ 480 de miliarde de dolari.
În Europa, cea mai mare rezervă de aur o are Franţa, care depășește 2.400 de tone. Portugalia păstrează 382 de tone de metale prețioase, în timp ce majoritatea țărilor europene au rezerve de aur mult mai mici. România, de exemplu, are o rezervă de aur de 104 tone.
În momentul de faţă, aurul costă mai mult de 2.300 de dolari pe uncie, deşi, în 2019, valoarea metalului prețios atingea nici măcar jumătate din această sumă.