Potrivit ultimelor date, 4,3 milioane de angajaţi plătesc contribuţii pentru 5,3 milioane de pensionari. Cu toate aceastea, situaţia nu pare să se îmbunătăţească. Dimpotrivă, în toamnă, peste 4.000 de angajaţi vor fi disponibilizaţi de la mai multe companii de stat.
Şase companii au primit deja bani pentru salariile compensatorii pe care le vor primi cei 4.230 de angajaţi care-şi vor pierde locurile de muncă în luna septembrie. Este vorba despre cei de la Poştă, dar şi de la societăţile de producere a agentului termic din Brăila, Oneşti, Suceava şi Bacău.
Numai în acest an, Guvernul a pus la bătaie 10,6 milioane de lei pentru plăţile compensatorii. Aceste venituri trebuie însă asigurate până în 2015, aşa că efortul bugetar pentru următorii ani va fi mult mai mare.
Şi lista disponibilizărilor de la stat nu se opreşte aici. Toamna aceasta ar urma să plece din sistem încă 3.500 de angajaţi de la companiile feroviare şi peste 1.000 de la Hidroserv, divizie din cadrul Hidroelectrica. În aceste cazuri, înca sunt în desfăşurare negocierile dintre conducerile companiilor şi reprezentanţii sindicatelor.
Acest val de disponibilizări va pune presiune şi mai mare pe bugetul statului, în condiţiile în care, potrivit datelor, la buget contribuie 4,3 milioane de persoane, în timp ce populaţia activă are aproape 10 milioane de persoane, iar numărul pensionarilor a ajuns la 5,3 milioane.
Prin comparaţie, în 1990 în România erau 8,1 milioane de salariaţi şi numai 3,5 milioane de pensionari. Analiştii nu sunt deloc optimişti şi spun că în mai puţin de zece ani România va trebui sa se imprumute pentru a plăti pensiile.