Antena 3 CNN Economic Ce se va întâmpla în România la un cutremur precum cel din 1977, în condițiile în care doar o locuință din cinci este asigurată | Programul de reasigurare al PAID, cel mai mare din Europa Centrală și de Est

Ce se va întâmpla în România la un cutremur precum cel din 1977, în condițiile în care doar o locuință din cinci este asigurată | Programul de reasigurare al PAID, cel mai mare din Europa Centrală și de Est

Efectele unui cutremur similar sau mai puternic decât cel din 1977 ar fi de nesuportat pentru supraviețuitorii cu locuințe distruse de seism.

de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Apr 2024   •   10:43

Pe de altă parte, românii care și-au asigurat locuințele împotriva dezastrelor vor fi despăgubiți de PAID, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale.

PAID dispune de fondurile necesare pentru a-i despăgubi pe toți proprietarii care și-au luat precauția de a-și asigura locuințele.

În luna februarie, PAID a majorat la 1,2 miliarde de euro valoarea programului de reasigurare pentru riscurile de cutremur, inundații si alunecări de teren.

Este cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est.

România: doar o locuință din cinci este asigurată împotriva dezastrelor

Realitatea de astăzi arată că în România sunt peste 9,7 milioane de locuințe.

Dintre acestea, doar una din 5 este asigurată împotriva dezastrelor.

Pentru că sumele necesare despăgubirilor în cazul unui cutremur precum cel din 1977 ar fi foarte mari, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale a procedat la contractarea unui program de reasigurare, pentru a dispune de fonduri suficiente în cazul unui eveniment major si a putea să onoreze despăgubirile.

Programul de reasigurare, a cărui capacitate a fost majorată din 15 februarie anul curent la 1,2 miliarde de euro, este susținut de peste 50 de companii de reasigurare importante din lume.

"În cazul unui cutremur devastator, niciodată nu vor fi de ajuns banii adunați de la populație, cei 130 de lei, pentru că ne-ar trebui 700 de ani ca să adunăm sumele necesare. Pentru asta există programul de reasigurare. Adică, așa cum cetățenii se asigură la noi, tot așa noi ne asigurăm, mai departe, la peste 50 de societăți internaționale de reasigurare, ca să avem în orice moment bani să despăgubim pe toți cei care au locuința asigurată", explică directorul general adjunct al PAID, Cosmin Tudor.

PAID are cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est

"Noi avem cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în valoare de 1,2 miliarde euro. O asemenea sumă nu se strânge ușor, iar pentru aceasta lucrăm cu peste 50 de reasigurători cu o reputație foarte bună, aleși cu grijă și care, prin puterea lor financiară, asigură disponibilitățile bănești necesare în cazul unui eveniment major. Toate acestea sunt posibile pentru că PAID beneficiază de o reputație internațională excelentă", declară, la rândul său, directorul de reasigurare PAID, Răzvan Constantin.

În cazul unui cutremur major, vor avea probleme cei care nu și-au asigurat locuințele împotriva dezastrelor. În lipsa unor economii, aceștia proprietari nu vor putea să-și repare casele.

"PAID efectuează periodic estimări privind despăgubirile maxime ce trebuie plătite în cazul unui cutremur precum cel din 77 sau chiar mai mare. Estimările au la bază calcule științifice efectuate cu aplicații internaționale pentru riscuri catastrofice. Aceste aplicații folosesc date precum localizarea proprietății, regimul de înălțime, tipul și anul construcției. În urma acestor calcule a rezultat o sumă de 1,2 miliarde de euro", precizează Adela Mihaluca, manager departament actuariat PAID. 

În țara noastră, doar 21% dintre proprietari și-au asigurat locuințele, în timp ce media europeană este de 65%.

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close