O poveste incredibilă
Edificată în stilul academismului francez, cu elemente arhitecturale ce aparțin barocului târziu, palatul este remarcabil atât prin bogata arhitectură exterioară, cât și prin amenajările interioare realizate din materiale de cea mai bună calitate: scara de onoare din marmură de Carrara, candelabre din cristal de Murano, oglinzi venețiene, stucatură aurită, plafoane pictate, pereți tapisați cu mătase de Lyon, luminatoare cu vitralii, plafoane din lemn sculptat ş.a. Încă de la început, reședinta a fost prevăzută cu instalație electrică și încălzire centrală. Pe tema palatului există şi o legendă care spune că proprietarul Constantin Mihail a cerut regelui aprobarea să acopere palatul cu monede de aur şi că răspunsul ar fi fost afirmativ, cu condiţia ca monedele să fie aşezate în dungă...
Regio contribuie la restaurarea clădirii de patrimoniu
Palatul Jean Mihail, care adăposteşte Muzeul de Artă, se află acum în proprietatea publică a judeţului Dolj şi în administrarea Muzeului de Artă Craiova. Lucrările de consolidare și restaurare ale palatului au fost demarate la sfârșitul anului 2009, la inițiativa Consiliului Județean Craiova, pentru a valorifica potenţialul turistic cultural, și se vor finaliza la începutul anului 2014.
Conform principiilor și regulilor care stau la baza lucrărilor de restaurare, intervențiile asupra monumentelor istorice trebuie realizate în așa fel încât să păstreze într-o cât mai mare măsură elementele și materialele originale. Ca urmare, și lucrările de consolidare și restaurare prevăzute pentru Muzeul de Artă Craiova au respectat aceste principii. Acum se lucrează la refacerea și reîntregirea elementelor ornamentale şi a decoraţiunilor interioare și exterioare, la curățarea și restaurarea luminatoarelor, a ornamentelor și decorațiilor interioare și exterioare și la refacerea pardoselilor, zugrăvelilor și tencuielilor. Elementele de tâmplărie degradate vor fi refăcute sau înlocuite; prin același proces vor trece și cele de feronerie şi candelabrele. De asemenea, lucrările de hidroizolație vor elimina umiditatea din demisol, spațiu care adăpostește depozite cu obiecte de artă și ateliere de restaurare.
Amenajarea Muzeului de Artă Craiova va optimiza activitatea instituției de cultură şi va contribui la dinamizarea vieţii culturale în regiune. Prin Regio, s-au creat premisele dezvoltării şi îmbunătăţirii activităţilor desfăşurate de muzeu. S-a creat mai mult spaţiu pentru evenimente cum ar fi: vernisaje, simpozioane ştiinţifice, concerte, lansări de carte, filme documentare,iar condiţii mai bune pentru desfăşurarea acestora vor conduce și la creşterea numărului de participanţi.
Pe lângă beneficiile aduse prin restaurarea clădirii Palatului Jean Mihail – Muzeul de Artă Craiova, proiectul şi-a propus și stimularea activităților culturale locale, inclusiv prin extinderea sezonului turistic cu patru luni pe an.
Realizarea proiectului Regio va oferi premisele introducerii acestui obiectiv în circuitul turistic, cu efecte pozitive asupra dezvoltării turismului şi serviciilor conexe, contribuind implicit la dezvoltarea economică durabilă a judeţului şi a regiunii.
Proiectul „Consolidarea şi restaurarea Palatului Jean Mihail – Muzeul de Artă Craiova” este finanțat prin Regio - Programul Operațional Regional șiimplementat în regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia. Proiectul a fost depus în cadrul Axei Prioritare 5 – Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului. Valoarea totală a proiectului a fost de 26.802.353,44 lei, din care cofinanțarea de la Uniunea Europeană a fost de 15.876.597,10 lei.
Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni pentru dezvoltarea regională care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri şi promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio Programul Operațional Regional 2007-2013.