Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că la Oltchim vor fi restructurări şi, în acelaşi timp, a făcut un apel către angajaţii combinatului chimic să oprească protestele violente, arătând că astfel de acţiuni îi îndepărtează pe investitori.
"Restructurăm, curăţăm căpuşele, vorbim cu investitorii... cu cât ies mai mult în acţiuni violente (angajaţii Oltchim - n.r.), cu atât îi speriem mai mult pe cei care vor să investească, inclusiv băncile. Dacă ei îi gonesc pe toţi ajungem la ce este mai rău. Dacă cei care îi atâţă, Roibu şi oamenii lui Boureanu şi Videanu, îi pun să iasă în faţa combinatului, o să-i speriem cu cei cu bani (...) Sunt 400 de oameni care protestează, din cauza lor îşi pot pierde locul de muncă 2.500 de oameni", a spus premierul Victor Ponta.
Aflat la Bruxelles, Ponta a spus că luni a avut o nouă discuţie cu miniştrii Economiei şi Finanţelor privind situaţia Oltchim şi a explicat că repornirea treptată a combinatului presupune şi un proces de restructurare, deoarece nu toţi cei 3.000 de angajaţi vor avea de lucru imediat, ci doar pe măsură ce sunt redeschise secţiile.
El a arătat că o parte dintre secţiile Oltchim au fost repornite, iar săptămâna trecută au existat încasări pentru salarii, dar o bancă creditoare a luat imediat banii.
Întrebat de jurnalişti dacă "va cere capul" ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, Ponta a spus că acesta a repornit unele secţii şi va continua discuţiile cu investitorii.
Şeful Executivului l-a acuzat din nou pe fostul director general al Oltchim, Constantin Roibu, că a adus Oltchim în situaţie de faliment.
FMI cere închiderea combinatului chimic Oltchim, susţin mai multe surse apropiate reprezentanţilor Fondului. Cererea vine după ce încercarea de privatizare a combinatului a eşuat, iar acum Oltchim a ajuns o gaură neagră în economia statului. FMI susţine că nu este indicat ca România să investească 20 de milioane de euro în Oltchim, dacă această companie este în pierdere.
Peste 500 de angajaţi de la combinatul Oltchim protestează în stradă, marţi dimineaţă, pentru că nu şi-au mai primit salariile de două luni, iar şase lucrători au intrat în greva foamei.
Datoriile Oltchim sunt de peste 700 de milioane de euro, iar în acest moment combinatul funcţionează la 8% din capacitate.
Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, care a câştigat licitaţia pentru pachetul de acţiuni deţinut de stat, nu a plătit suma de 45 milioane euro pentru titluri.
Citeşte şi
Oltchim ar putea fi cumpărat de ruşi. Primarul din Râmnicul Vâlcea: Ruşii de la TISE, în discuţii avansate cu Guvernul