Antena 3 CNN Economic Biz News SUA: Deficitul bugetar a trecut de un trilion de dolari în 9 luni ale anului fiscal

SUA: Deficitul bugetar a trecut de un trilion de dolari în 9 luni ale anului fiscal

SUA: Deficitul bugetar a trecut de un trilion de dolari în 9 luni ale anului fiscal
Sursa foto: deficit bugetar
14 Iul 2009   •   10:46

Deficitul bugetar al SUA a depăşit un trilion de dolari în primele nouă luni ale anului fiscal şi a depăşit un record lunar pentru iunie.

Astfel, pentru anul fiscal ce a început la 1 octombrie, deficitul a ajuns la 1,1 trilioane de dolari, pentru prima dată când pentru această perioadă se trece de un trilion de dolari, arată Trezoreria americană. Excesul de cheltuieli peste venituri a fost, în lunea iunie, de 94,3 miliarde dolari, primul deficit pentru această lună din 1991, potrivit Bloomberg.
De altfel, colectarea de taxe din partea persoanelor fizice sau a corporaţiilor continuă să scadă, deşi cea mai gravă recesiune din ultimele cinci decenii dă semne de redresare, deoarece rata şomajului creşte în continuare, ajungând în luna iunie la un record al ultimilor 26 de ani, iar societăţile încă aşteaptă o creştere a cererii.
Diferenţele se măresc, de asemenea, pe măsură ce guvernul cheltuieşte din programul de stimulare economică de 787 miliarde de dolari lansat în februarie.

Economiştii chestionaţi de Bloomberg News prevăd un deficit pentru iunie de 97 miliarde dolari, comparativ cu un surplus de 33,5 miliarde dolari pentru aceeaşi lună a anului trecut. Cheltuielile au crescut luna trecută cu 37 procente la 309.7 miliarde dolari, iar veniturile au căzut cu 17 procente la 215.4 miliarde dolari, arăta Trezoreria SUA.

Pentru anul fiscal ce se încheie la 30 septembrie, Oficiul pentru Management şi Buget prevede un record de deficit de 1,841 trilioane dolari, de peste patru ori mai mare decât pentru anul fiscal trecut cu 459 miliarde dolari.

Colectarea de taxe pentru iunie a ajuns la 101,9 milliarde dolari faţă de 236.5 miliarde dolari anul trecut, un declin de 57 procente, în vreme ce pentru acest an impozitul pe venit este în scădere cu 22 procente, la 685.5 miliarde dolari.

Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, a ţinut anterior să asigure China, cel mai mare deţinător de obligaţiuni americane, că investiţiile sale sunt în siguranţă, în timp ce încerca să îi asigure şi pe alegători că guvernul are un plan pentru a ţine datoria sub control.

?Dacă nu convingem americanul public şi investitorii din lume că avem voinţa de a face acest lucru, atunci suntem expuşi riscului de creştere al dobânzilor, care vor îneca orice redresare iniţială, şi vom fi lăsaţi cu o rată mai mare a şomajului şi investiţii mici pentru o lungă perioadă de timp?, declara acesta pe 18 iunie în cadrul unui interviu televizat.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: deficit bugetar
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close