Antena 3 CNN Economic Biz News România, cea mai mare rată a firmelor închise în ultimii doi ani din Europa de Est

România, cea mai mare rată a firmelor închise în ultimii doi ani din Europa de Est

România, cea mai mare rată a firmelor închise în ultimii doi ani din Europa de Est
Sursa foto: firma
19 Dec 2009   •   10:15

Printre efectele crizei financiare mondiale, se numără şi închiderea firmelor private, care nu mai fac faţă situaţiei economice. Iar România este fruntaşă la acest capitol, printre ţările din Europa de Est. Un studiu efectuat în şase state, de către experţii Băncii Mondiale arată că România a avut cea mai mare rată a firmelor închise în ultimii doi ani: 17,6%.

Sondajul efectuat de Banca Mondială arată că în Europa de Est, criza mondială s-a manifestat în principal printr-o scădere a cererii, şi nu printr-o criză financiară, aşa cum este cazul în alte state din occident. Pe lângă vânzări, a scăzut şi capacitatea de producţie industrială.

O altă problemă identificată de experţi: reducerea numărului de angajaţi, fie ei permanenţi sau temporari. În România, peste 50% dintre companii au făcut reduceri de personal. Pe de altă parte, în afara ţării noastre, studiul a arătat că firmele folosesc mai multe fonduri interne pentru a-şi finanţa capitalul de lucru. Exportatorii români şi-au redus vînzările cu aproape 40%, un procent considerat major, în timp ce companiile care se adresează pieţei interne au raportat un declin de 24%.

Peste 15% dintre firmele româneşti au avut probleme în ultimul an, cu plata salariilor. Studiul arată că firmele au avut restanţe de peste 90 de zile la plata datoriilor. Situaţia e mai grea în România, unde o treime din companii nu-şi finanţează capitalul de lucru cu fonduri interne sau din profit. Dintre acestea, aproape 50% au avut restanţe la plata datoriilor în ultimele 12 luni.

La sondaj au participat 1.686 de firme din România, Bulgaria, Turcia, Ungaria, Lituania şi Letonia.



Antena 3

×
Subiecte în articol: Europa de Est
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close