Antena 3 CNN Economic Biz News Germania vrea un fond monetar european, model FMI

Germania vrea un fond monetar european, model FMI

Germania vrea un fond monetar european, model FMI
Sursa foto: euro
08 Mar 2010   •   11:00

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble arăta că Europa are nevoie de o instituţie similară Fondului Monetar Internaţional pentru a putea fi evitată o altă criză grecească.


"Nu planificăm o instituţie care să concureze cu FMI, dar pentru pentru stabilitatea internă a zonei euro, avem nevoie de o instituţie ce să aibă puterea şi experienţa FMI," declara Wolfgang Schaeuble pentru Welt am Sonntag.

"Ar trebui să discutăm cu calm consecinţele crizei greceşti şi nu ar trebui să excludem nimic, chiar şi crearea unui Fond Monetare European. În curând voi face propunerile pe aceest subiect?.

De asemenea, Schaeuble admitea că cele 16 state din zona euro ar prefera să rezolve criza datoriei Greciei fără a recurge la ajutorul FMI.
"A recurge a ajutorul financiar al FMI ar însemna, în opinia mea, admiterea faptului că ţările euro nu au putut rezolva propriile probleme cu resursele proprii" .
Afectată de un deficit de peste patru ori mai mare decât limita UE, Grecia a iniţiat o serie de măsuri de austeritate, ce includ creşteri ale taxelor şi reduceri ale cheltuielilor.
Măsurile nepopulare au declanşate greve şi proteste la nivel naţional.
La nivel internaţional, criza a afectat purternic valoarea valutei comune pe pieţele financiare
"Nu ar trebui să permitem ca valuta noastră comună europeană să devină minge pentru speculatorii internaţionali," preciza Schaeuble.
Antena3.ro

×
Parteneri
Un nou val de aer rece va traversa România
x close