Antena 3 CNN Economic Biz News Datoriile statului costă fiecare român aproape 4.000 de lei

Datoriile statului costă fiecare român aproape 4.000 de lei

Datoriile statului costă fiecare român aproape 4.000 de lei
14 Ian 2010   •   22:00

Concedierile se înmulţesc, salariile scad. Statul continuă să se împrumute tot în contul românului. Datoriile statului român costă aproape 4.000 de lei fiecare român. Asta pe lângă cheltuielile curente. Vorbim de o datorie publică de 12 miliarde de euro în acest an şi de un deficit bugetar de 31 de miliarde de lei. Anul viitor va fi şi mai rău. Dacă nu aveţi credite, nicio problemă, se împrumută statul în contul fiecărui român. Mai rău este pentru cei deja datornici la bănci. Din cauza crizei financiare, numărul restanţierilor creşte de la o lună la alta.

Situaţia unei femei a cărei identitate nu poate fi dezvăluită, e disperată. Din octombrie 2009, veniturile sale au scăzut la jumătate. Ia în mână 570 de lei, iar ratele lunare totale la bănci depăşesc 1.600 de lei. De trei ori mai mult. A ajuns să rămână fără bani de pâine. Tot venitul său merge la bancă.

"Astăzi m-au sunat că o să mă bage în executare silită. Nu ştiu ce o să fac", spune femeia. Nu este singurul caz. Românii avea la începutul lui decembrie restanţe la bănci, mai mari de 30 de zile, de aproape 2,7 miliarde de lei. De trei ori mai mult faţă de luna similară din 2008. Câţiva dintre cei cu probleme financiare i-au trecut pragul şi avocatei Cristina Nan. "Banca a cerut poprire pe pensie unui pensionar care avea un card de credit", povesteşte Cristina Nan.

Cei care nu au datorii la bănci, nu au scăpat de rate. A avut grijă statul să se împrumute în contul lor. România are de platit in urmatorii doi ani datorii de 26,5 miliarde de euro. Singura soluţie realistă pentru a le achita este să facă noi împrumuturi.

"Ministerul de Finanţe trebuie să rostogolească datoria publică, trebuie să împrumute şi anul ăsta şi anul viitor. Pe viitor va fi o presiune mai mare pt că statul va trebui să plăstească mai mult faţă de anul trecut", a declarat Laurian Lungu, analist economic.

Primul împrumut mare pe anul acesta a şi fost anunţat. Este vorba despre o emisiune de eurobonduri de un miliard de euro făcută pentru a finanţa deficitul bugetar. Este primul anunţ dintr-o lungă serie de veşti proaste.

Observator

×
Subiecte în articol: datorii
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close