Antena 3 CNN Economic Biz News Datoria SUA a crescut cu un trilion dolari pe mandatul lui Obama

Datoria SUA a crescut cu un trilion dolari pe mandatul lui Obama

Datoria SUA a crescut cu un trilion dolari pe mandatul lui Obama
Sursa foto: deficit bugetar
04 Aug 2009   •   17:15

Ritmul de creştere a deficitului guvernului federal american este atât de mare încât datoria naţională a crescut cu peste un trilion de dolari de când preşedintele Obama a fost învestit în funcţie.
În ziua inaugurării, datoria era de 10,626 trilioane, iar ultimele date ale Departamentului Trezoreriei de pe 31 iulie o plasează la 11,669 trilioane dolari.
În timpul ultimei administraţii a durat doi ani şi jumătate pentru ca datoria să crească cu un trilion de dolari. Când preşedintele George W. Bush a părăsit Casa Albă, el a crescut deficitul cu o sumă record: 4,9 trilioane dolari în opt ani.
O mare parte a actualului deficit era deja angajat de administraţia Bush, iar Obama, anticipând această zi, declara că viitorele creşteri trebuie ţinute din scurt.
"Practic ei mi-au dat o factură de 1,3 trilioane de dolari şi mi-au zis să o rezolv. Iar acum sunt la televizor şi declară că de ce nu am rezolvat-o încă- în mijlocul celei mai mai recesiuni de la marea depresiune."
Cu toate acestea de la preluarea funcţiei de către Obama, Congresul a aprobat planul de stimulare economică de 787 miliarde dolari. În plus noua administraţie a fost răspunzătoare de a doua parte a programului de salvare a băncilor, în valoare de 700 miliarde dolari.
La o întâlnire recentă, Obama sublinia că înţelege preocupările legate de datori. "Mă uit pe acest foi în fiecare zi. Ne-am săpat o groapă adâncă?, declara acesta recunoscând că pachetul său de redresare economică s-a adăugat la problemă.
"Va trebui să trângem cureaua?, sublinia liderul american, pentru a adăuga imediat că aceasta nu se poate face ?chiar când economia iese din recesiune.Nici un economist nu ar recomanda asta."
El a declarat că îi înţelege pe cei care cred că guvernul este deja prea afectat de această problemă pentru a urmări programul de un trilion de dolari pentru reformarea sistemul medical, dar rămâne fidel acestuia. În plus arăta că pe termen lung- în zece ani- planul său va fi neutru din punct de vedere al deficitului şi va ajunge la a economisi din banii contribuabilului.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs sublinia, luni, că ?nu se vor face progrese în privinţa deficitului fără a rezolva sistemul medical". El arăta că administraţia nu crede că poate controla deficitul până ce nu pune economia pe picioare, iar Obama consideră că reforma sistemului sanitar este parte indispensabilă a acestei strategii.
Bugetul emis în mai proiecta un deficit pentru actualul an fiscal la peste 1,8 trilioane de dolari, dar un nou raportat este aşteptat luna aceasta, probabil cu cifre şi mai mari.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: deficit bugetar Barack Obama
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close