Antena 3 CNN Economic Biz News Consecinţele crizei economice. Letonii îşi vând organele să scape de sărăcie

Consecinţele crizei economice. Letonii îşi vând organele să scape de sărăcie

Consecinţele crizei economice. Letonii îşi vând organele să scape de sărăcie
Sursa foto: Operatie
28 Noi 2009   •   12:54

În Letonia, criza economică are consecinţe dramatice. Tot mai mulţi oameni se oferă să-şi vândă un rinichi sau vreun alt organ pentru a o scoate la capăt cu banii. Medicii încearcă să-i convingă că sănătatea este mai preţioasă decât banii, dar presiunea sărăciei este uneori mai puternică decât orice.

Letonia este una din ţările cel mai greu lovite de criză. Mulţi localnici sunt gata de orice ca să scape de sărăcia în care s-au adâncit pe neaşteptate. Pe de altă parte, cu toate lipsurile, medicii letoni sunt încă în măsură să transplanteze inimi, rinichi şi alte organe, iar acum sunt asaltaţi de apeluri de la oameni care-şi oferă rinichii pentru transplant - bineînţeles, contra unei sume de bani.

?Nu pot decât să le explic că asta nu e o soluţie, că e un risc să trăieşti cu un singur rinichi. Oamenii îmi scriu că au nevoie de bani ca să le dea copiilor de mâncare, dar dacă păţesc ceva şi devin invalizi, ce o să se întâmple cu copiii??, explică un medic.

Refuzaţi de medici, letonii îşi pun, pur şi simplu, organele la licitaţie pe Internet. Ofertele sunt cât se poate de reale, iar reporterii agenţiei Reuters au stat de vorbă cu unii dintre aceşti deznădăjduiţi. Ei au refuzat, însă, să fie filmaţi sau înregistraţi, de teama poliţiei. Vânzarea organelor este ilegală în Letonia, dar juriştii cred că pedepsele ar trebui aplicate doar cumpărătorilor, nu vânzătorilor.

Tot sărăcia a generat şi alt fenomen - rudele celor decedaţi cer bani pentru a le dona organele pentru transplant. Mult mai în pericol sunt, însă, cei care sunt gata să-şi vândă rinichii cât sunt încă în viaţă. Medicii avertizează că ei pot încăpea pe mâinile unor traficanţi fără scrupule care să-i lase şi fără organe, şi fără niciun ban.

Antena 3

×
Subiecte în articol: letonia criza economica
Parteneri
Sondaj: Cîrstoiu, la un pas să îl depăşească pe Nicuşor Dan
x close