Premierul Emil Boc a anunţat, duminică, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii, că scăderea economică din România va fi mai mare în 2010, faţă de nivelul anticipat. Motivele invocate de premier sunt decizia Curţii Constituţionale referitoare la reducerea pensiilor, care a impus creşterea TVA, inundaţiile, precum şi contextul economic internaţional. Redresarea economica este anticipată pentru 2011, după cum a mai precizat Boc.
"Este posibil să fie mai mare decât cea previzionată pentru cel puţin două cauze. În primul rând, faptul că am fost obligaţi, datorită deciziei Curţii Constituţionale, să umblăm la TVA. În al doilea rând, datorită inundaţiilor. Şi, în al treilea rând, şi al contextului economic şi mondial în care încă ne aflăm în momentul de faţă (...) Ce se conturează în momentul de faţă, atât din partea FMI şi a CE, cât şi din partea autorităţilor române, este că vom avea în 2011 o creştere economică. Cât? Vom vedea în urma anlizelor pe care le facem împreună cu partenerii europeni şi cu FMI", a declarat Emil Boc, citat de Mediafax.
Boc a ţinut să precizeze din nou faptul că, în discuţiile purtate zilele trecute cu autorităţile române, reprezentanţii FMI şi CE nu au formulat solicitări de majorare a TVA sau a cotei unice.
Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat, vineri, că discuţiile cu FMI nu vizează majorări de taxe şi impozite, nici în acest an, nici în 2011, dar că noile estimări indică o scădere economică de 1,7 - 1,9% în 2010.
O misiune comună a FMI şi Comisiei Europene se află la Bucureşti, în perioada 26 iulie - 4 august, pentru cea de-a cincea revizuire a acordului stand-by, care va evalua modul în care România a îndeplinit criteriile de performanţă stabilite pentru finele lunii iunie.
În urma acestei evaluări, Consiliul Director al FMI ar trebui să supună aprobării, în luna septembrie, a eliberării celei de-a şasea tranşe din împrumut, în valoare de peste 900 milioane de euro.
Antena3.ro