Antena 3 CNN Economic Biz News Belgia: Guvernarea economică UE este inevitabilă

Belgia: Guvernarea economică UE este inevitabilă

Belgia: Guvernarea economică UE este inevitabilă
Sursa foto: euro
17 Mar 2010   •   11:39

Premierul belgian Yves Leterme apreciază că o guvernare economică comună a unor state UE sau a tuturor este o consecinţă inevitabilă a creării euro.
În cadrul unui interviu pentru EUobserver despre crearea unui Fond Monetar European şi a unei Agenţii Europene pentru Datorie, Leterme a prezis că actuala rezistenţă la aceste planuri va dispărea în următorii ani.
"Este vorba de stabilitatea financiară a Europei şi nu este o dezbatere ideologică despre federalism. Eu personal sunt federalist. Dar o integrare mai mare şi mai produndă reprezintă consecinţă logică a monedei unice."
Leterme a prezentat la începutul lunii propunerea pentru o agenţie a datoriilor. Aceasta ar fi o nouă instituţie UE, pe baza Băncii Europene pentru Investiţii din Luxemburg. Va ajuta guvernele UE să împrumute bani mai ieftin prin vânzarea de bonduri garantate de toate statele participante şi canalizarea fondurilor spre trezoreriile naţionale.
Un calcul a arătat că dacă pieţele ar cumpăra obligaţiuni la dobânzi cu doar 0.1 procente mai jos decât acum, UE ar economisi 6.6 miliarde euro.
Planul privind Fondul Monetar European a fost promovat de Germania şi presupune crearea unui organism care să acorde împrumuturi de urgenţă.
Ambele propuneri înseamnă că statele UE vor renunţa la puteri privind decizia fiscală pentru a-şi coordona bugetele naţionale la nivel UE.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: UE imprumut extern
Parteneri
Marele Premiu al Chinei | Tabloul complet al calificărilor
x close