"Premiile din SUA, cele de la New York Festivals World's Best TV and Films, ar putea fi comparate cu ceea ce înseamnă Oscarul în film. În Europa, există un festival care, în televiziune, este corespondentul Festivalului de la Cannes din film: Festivalul de Televiziune de la Monte Carlo, ce se desfăşoară sub patronajul ASR Prinţul Albert de Monaco", a afirmat Mihai Gâdea la Antena 3.
"Anul acesta, Antena 3 a trimis un material la categoria "news documentary" şi, alături de televiziuni prestigioase din lume, Antena 3 este nominalizată în finală, în gală", a anunţat Gâdea, care a precizat că este vorba despre ancheta marca În premieră, "România otrăvită".
Surpriza plăcută este aceea că materialul a fost nominalizat de către membrii juriului inclusiv la premiul special Prinţul Rainier al III-lea, iniţiatorul acestui festival.
România otrăvită. Ruinele industriei comuniste NE BAGĂ ÎN PĂMÂNT cu trei ani mai devreme
Circa un miliard de metri pătraţi de teren din România este plin de otrăvuri şi sute de mii de români sunt expuşi la boli cumplite, din cauza ruinei industriei comuniste. Avem depozite de cianură în mijlocul oraşelor şi 20.000 de situri contaminate cu substanţe toxice, pe care unii dintre noi trăiesc.
De 20 ani, curăţarea acestor locuri este pasată de la un guvern la altul, iar localnicii sunt condamnaţi la boli, pentru că mănâncă din situri contaminate şi beau apă toxică din fântâni poluate.
Laptele animalelor este şi el contaminat, astfel că, în final, ajunge tot în organismul oamenilor. O dată la câţiva ani, toţi peştii din râul Arieş mor subit.
Pe scurt, aproape întreg tabelul lui Mendeleev este scos la suprafaţă.
Populaţia din Baia Mare trăieşte, în medie, cu trei ani mai puţin decât cei din restul ţării.
Materialul, care a fost realizat de Alex Nedea şi deja premiat cu medalia de argint la New York Festivals World's Best TV and Films, a fost prezentat în ediţia din 6 octombrie 2013 a emisiunii În premieră, de la Antena 3.
Festivalul de Televiziune de la Monte Carlo a fost creat în 1961 de către Alteţa Sa Prinţul Rainier al III-lea, cu scopul de a încuraja noua artă, în serviciul păcii şi al înţelegerii între oameni.
Idealul acestui festival este acela că televiziunea trebuie să fie recunoscută drept mijlocul excepţional prin care sunt aduse laolaltă culturi diferite. Prinţul Albert al II-lea de Monaco este preşedintele de onoare al Festivalului din anul 1988.
Cele mai bune de programe de televiziune la nivel mondial au fost recompensate cu statuetele Nimfele de Aur, copii ale "Nimfei Salmacis", realizată de sculptorul François-Joseph Bosio (1768-1845).