Antena 3 CNN Economic INCOME. România a urcat două poziţii în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri

INCOME. România a urcat două poziţii în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri

M.T.
1 minut de citit Publicat la 13:20 01 Noi 2014 Modificat la 13:20 01 Noi 2014
aaa.jpg
România n-a stat în loc luna trecută. Economia, de bine, de rău, şi-a văzut de drum, iar leul pare să nu fi fost afectat de campania electorală sau de marile scandaluri de corupţie de milioane de euro.

Au început să se observe şi îmbunătăţiri, semnalate chiar de  Bănca Mondială în raportul anual Doing Business. Dar să nu ne îmbătăm cu apa rece, mai avem încă enrom de lucru.

România a urcat doua poziţii în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, clasându-se pe locul 48 din 189 de ţări conform noii metodologii de calcul.

Vechea modalitate de întocmire a topului Doing Business ar fi arătat un avans de 25 de poziţii, însă, după schimbarea metodologiei, mai multe state din Europa au trecut din intervalul 60-80 în zona poziţiilor 40-60.

În acelaşi timp, România se află pe primul loc între ţările europene în ceea ce priveşte îmbunătăţirea sistemului de plată a taxelor. Totodată, numărul de plăţi pe care companiile trebuie să le facă a fost redus la 14 pe an, la fel şi timpul necesar pentru achitarea obligaţiilor. Ţara noastră ocupă locul 52 în clasament, depăşind ţări ca Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Slovenia.

În cazul procedurilor de insolvenţă, România a înregistrat cel mai important avans din Europa, pe fondul reformării legii insolvenţei. Pe de altă parte, mediul de afaceri de la noi este în continuare mai puţin primitor decât cel din state precum Estonia, Letonia, Bulgaria şi chiar Rwanda.

Pe masa guvernului se află cifre optimiste, însă premierul atrage atenţia.

„Avem pentru prima dată în istorie, şi sper pentru ultima dată în următorii ani, excedent bugetar, în sensul în care am cheltuit mai puţin decât am încasat la buget pe primele 9 luni”, a afirmat Ponta.

Execuţia bugetară a trecut pe excedent după primele 9 luni, adică statul a încasat mai mult decât a cheltuit. Aparent e o veste foarte bună, care denotă stabilitate bugetară.

Acest excedent de 0,06% din PIB în primele 9 luni ale anului are însa şi o latură întunecată, după cum a explicat Adrian Măniuţiu, la emisiunea "Income".


×
x close