Destabilizare geopolitică, egal Europa fierbe, iar de la răsărit miroase a provocare, se fac presiuni.
În aceste momente există un război energetic şi financiar, însă este puţin probabil să intervină rachete. Dar în mare parte câmpul de bătaie este legat de cel al resurselor naturale, din acest motiv politica şi strategia energetică a Romaniei capătă conotaţie la nivel de siguranţă naţională de grad ZERO.
Investiţiile sunt jos! Iar acest lucru afectează economic ţara noastră, foarte mult.
CÂT COSTĂ SIGURANŢA ENERGETICĂ
menţinere producţie ţiţei
independenţă gaz
INVESTIŢII: 2 mld/an până în 2030
Total investiţii: 30 mld euro
SURSA: Income
COTATIA BARILULUI PE PIETELE INTERNATIONALE - JOCUL CUI? PÂNĂ CÂND? CUM REACŢIONEAZĂ ROMÂNIA?
ROBINETELE DE GAZ ALE EUROPEI
Producţie internă 34%
Rusia 27%
Norvegia 23%
Algeria 8%
Qatar 5%
SURSA: Eurogas
DEPENDENTA DE GAZUL RUSESC
1. Estonia 100%
5. Bulgaria 96%
6. Ungaria 82%
11. Polonia 57%
12. Germania 45%
16. ROMÂNIA 10-15%
SURSA: Income
Taxa pe stalp: Printre principalele măsuri avute în vedere în noul proiect de Cod fiscal: Eliminarea impozitului pe construcții speciale din 1 ianuarie 2016.
Cu toate acestea, eliminarea impozitului pe construcţii nu este menţionată în tabelul ce cuprinde impactul principalelor măsuri din proiectul de Cod Fiscal, nici eliminarea accizelor pentru carburanţi nu este menţionată în acest tabel, deşi impactul este mare conform calculelor prezentate de Guvern în şedinţa de adoptare a proiectului de Cod Fiscal. În martie, Guvernul estima un impact bugetar de 3 miliarde de lei pentru 2016 de pe urma scăderii accizelor (inclusiv pentru băuturi alcoolice) şi un impact de 1 miliard de lei pentru 2016 de pe urma eliminării impozitului pe construcţii speciale.
Taxa pe stâlp, un alt răboi politic care a scindat scena politică, scumpeşte facturile, utilităţile, energia, combustibilii şi frânează investiţiile.