Potrivit agenţiei EFE, citată de Agerpres, Obama nu s-a pronunţat încă asupra propunerii liderului republican John Boehner de creştere temporară a plafonului datoriei în schimbul reluării negocierilor asupra bugetului.
„În urma unei discuţii asupra posibilelor opţiuni de urmat, nu s-a luat o decizie precisă. Preşedintele speră să se înregistreze noi progrese în negocierile cu membrii celor două partide”, se arată într-un comunicat transmis de Casa Albă.
La întâlnirea cu Obama, republicanii au prezentat un plan ce prevede ridicarea plafonului datoriei pentru o perioadă limitată de şase săptămâni, cerând în schimb ca în acest timp să poarte negocieri cu democraţii în vederea reducerii deficitului bugetar.
Obama nu a vorbit despre această propunere, în schimb liderul majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, a reafirmat că partidul său va negocia cu republicanii numai după ce aceştia vor accepta un acord privind ridicarea plafonului datoriei, care să permită reluarea activităţii administraţiei federale, suspendată de pe data de 1 octombrie.
„Dacă administraţia se redeschide şi republicanii acceptă să crească limita de îndatorare, vom negocia în orice chestiune”, a spus Reid la finalul întâlnirii de la Casa Albă.
Chiar dacă nu s-a ajuns la un acord între cele două părţi, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a calificat propunerea republicanilor drept „un semnal încurajator”, dar a adăugat că Obama preferă o soluţie pe termen lung pentru a rezolva „această criză artificială”.
Liderul republicanilor, John Boehner, s-a abţinut de la orice comentariu, dar purtătorul său de cuvânt, Brendan Buck, a salutat o ”conversaţie utilă şi productivă", potrivit AFP, citată de Mediafax.
Democraţii şi republicanii trebuie să ajungă până pe 17 octombrie la un compromis în problema creşterii limitei legale a datoriei publice, altfel Trezoreria riscă să intre în incapacitate de plată.
Republicanii au condiţionat până în prezent un vot favorabil pentru creşterea plafonului datoriei de amânarea reformei asigurărilor de sănătate, iniţiată de Barack Obama.
Asupra republicanilor sunt exercitate presiuni, opinia publică raliindu-se lui Obama de la începutul crizei.
Potrivit unui sondaj NBC/Wall Street Journal publicat joi, 53% dintre americani consideră că republicanii sunt vinovaţi de paralizia de la nivel federal, alţi 31% acuzându-l pe preşedinte.