Când vânzările nu merg, funcţionează schimbul. Mulţi români care vor o locuinţă mai mare şi nu reuşesc să o vândă pe cea veche apelează la această soluţie. Pentru un comision de câteva mii de euro dat unei agenţii scapă de orice griji şi se mută în casă nouă. De la începutul anului s-au vândut astfel sute de apartamente în Bucureşti.
Monica s-a mutat de o săptămână în noul ei apartament de trei camere. Mai are de lucru la amenajări, dar a scăpat de probleme. Are mai mult spaţiu şi e foarte aproape de serviciu. Nu a avut bani pentru această achiziţie. A dat la schimb două apartamente vechi şi mai mici, pe care le-a vândut dezvoltatorul.
A avut un apartament de două camere şi o garsonieră, pentru care a obţinut 100.000 de euro. Pe noua locuinţă, Monica a plătit 73.000 de euro. Două mii de euro a fost comisionul pentru tranzacţii, iar 1.500 de euro taxele notariale.
Schimbul de locuinţe presupune însă şi riscuri. "Orice cumpărător trebuie să fie foarte atent cu cine lucrează, pentru că există riscul ca apartamentul vechi să fie subevaluat şi să obţină mai puţini bani decât ar obţine dacă l-ar vinde pur şi simplu pe piaţa liberă", avertizează Adina Patilea, consultant imobiliar.
În medie, procesul de vânzare a apartamentului vechi şi încheierea contractului pentru cel nou durează trei luni.