Preţul locuinţelor vechi din Bucureşti a scăzut cu 20 la sută în ultima lună. Este cea mai bruscă scădere de până acum. Totuşi nu vă bucuraţi! Dacă vreţi o locuinţă nouă va trebui să plătiţi la fel de mult ca şi luna trecută.
Cel mai afectat de criza economică este sectorul 1, unde preţurile au scăzut brusc. Pentru un apartament în această zonă, bucureştenii vor plăti cu până la 20 la sută mai puţin decât în luna februarie. La polul opus se află sectorul 2, unde preţul locuinţelor a scăzut doar cu 5 la sută.
Dacă preţurile vor scădea în acelaşi ritm specialiştii preconizează că până in august preţul unui metru pătrat de bloc ceausist va deveni maximum 300 de euro. Asta înseamnă că un aparetament cu 2 camere va costa 18.000 de euro. Toate celelalte imobile se vor alinia în consecinta ca şi preturi. Metru patrat de constructie la rosu nu va depăşi 400 euro. Numai preţul apartamentelor noi a stagnat. Într-un singur sector din capitală s-a înregistrat o creştere uşoară de 3 la sută a locuinţelor noi.
Iar în aceste condiţii majoritatea proprietarilor preferă să-şi închirieze apartamente sau garsonierele, pentru a nu ieşi în pierdere.
Scăderea preţurilor îi determină pe mulţi proprietari de locuinţe să renunţe la intenţia de vânzare şi să prefere să-şi închirieze apartamentele. Numai luna trecută au fost peste 3.000 de oferte de închiriere.
Un număr dublu faţă de 2007 şi cu 60% mai mare faţă de 2008. Creşterea ofertei a determinat şi scăderea chiriilor. Astfel, nivelul mediu solicitat de proprietarii din Bucureşti a ajuns în martie sub cel din 2008 şi se apropie de cel din 2007. De exemplu, pentru 2 camere se solicită în medie 467 de euro pe lună, cu doar câţiva euro mai puţin faţă de martie 2007.
Se cereau cu doar câţiva euro mai puţin. La apartamentele cu 3 sau mai multe camere, unde costurile de întreţinere sunt ridicate, chiria este chiar mai mică decât acum doi ani. Totuşi, în termeni reali lucrurile stau puţin diferit. Puterea financiară a românilor a scăzut şi va continua să scădă odată cu adâncirea crizei economice, iar leul s-a depreciat serios în ultimii ani. În concluzie, chiriile au scăzut în euro, dar au crescut în lei faţă de 2007.