Update 18.00 - Cristian Sima a făcut afaceri cu multe personalităţi din România. Printre aceste se numără şi
Marie-Rose Mociorniţa. "Avea nevoie de oameni care aveau o anumită reputaţie ca să urce, să ajungă la alăţi clienţi. Se folosea de numele meu pentru a spune că sunt şi eu clienta lui şi să-şi câştige un fel de notorietate pe spinarea mea", susţine Marie-Rose Mociorniţă.
"Am prieteni buni care în momentul de faţă nu-şi pot recupera banii. Îmi dau seama prin ce trec ei, mă pun în locul lor şi mi se pare foarte gravă situaţia lor (...) Pentru mine pierderea mare ar fi să se confirme că domnul Cristian Sima este într-adevăr un escroc", a spus
Tudor Chirilă.
În acest moment, nimeni nu le poate spune păgubiţilor ce s-a întâmplat cu banii lor.
______________________________________________________________
Economistul
Daniel Dăianu, fost ministru de Finanţe, se numără printre clienţii societăţilor de brokeraj din grupul WBS, cu banii cărora există zvonuri că ar fi fugit Cristian Sima, un cunoscut investitor pe piaţa de capital şi fost preşedinte al Bursei din Sibiu.
"Nu sunt printre cei care au pierdut bani la WBS, ci printre aceia cărora li s-au pierdut banii", a declarat, joi, Daniel Dăianu.
Fostul şef de la Finanţe a precizat că, până pe 2-3 octombrie, a primit raportări periodice de la casa de brokeraj, care nu indicau nicio pierdere pe net.
"Informările pe care le primeam nu vorbeau despre pierderi în termeni neţi. Cu atât mai mare a fost stupefacţia când am constatat că a dispărut şi că deja se vehiculează această teză că, de fapt, banii nu sunt în cont.
Împreună cu alţi investitori va trebui să facem plângeri la CNVM şi eventual la poliţie", a declarat fostul ministrul de Finanţe, Daniel Dăianu.
Atunci când s-a prezentat la sediul casei de brokeraj pentru a cere informaţii despre situaţia banilor din cont, Dăianu spune că nu i s-a dat niciun răspuns şi i s-a spus doar că Sima nu mai poate fi contactat.
Fostul ministru de Finanţe a mai precizat că banii erau într-un cont general, în străinătate, şi este foarte dificil de făcut verificări.
Cristian Sima este preşedintele grupului WBS Holding. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a demarat, joi, o investigaţie la sediul societăţii de servicii de investiţii financiare WBS România, pentru a verifica modul de operare al societăţii în relaţia cu clienţii, precum şi integritatea conturilor acestora.
Cristian Sima, revocat miercuri din funcţiile de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al Bursei de la Sibiu, nu mai poate fi contactat de lunea trecută şi, potrivit unor zvonuri din piaţa de capital,
ar fi dispărut cu banii unor clienţi care tranzacţionau pe pieţe externe printr-o firmă deţinută de el. Joi,
Poliţia Sibiu a anunţat că, deşi nu a fost depusă nicio sesizare referitoare la dispariţia lui Cristian Sima, s-a autosesizat şi a început o anchetă în cazul fostului director general al Bursei de la Sibiu.
Cu un doctorat în matematică, obţinut în 1992, şi
o bogată experienţă căpătată în cadrul mai multor pieţe de capital străine, Cristian Sima este una dintre cele mai cunoscute figuri ale bursei româneşti.
Cine este Daniel DăianuPe 7 iunie, economistul Daniel Dăianu a fost numit consilier onorific al prim-ministrului Victor Ponta.
Anterior, pe 11 mai 2012, Dăianu a fost numit consilier de stat în aparatul propriu de lucru al premierului Ponta.
Daniel Dăianu, doctor în economie, a fost ministru al Finanţelor, în perioada decembrie 1997-septembrie 1998, după ce anterior, în 1992, a fost ministru adjunct al Finanţelor.
El a lucrat şi ca economist-şef la Băncii Naţionale a României, post din care a fost numit ministru în decembrie 1997.
Dăianu este profesor universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi membru corespondent al Academiei Române .
Citeşte şi
Badea: "Cât de prost să fii să te duci tu, cu banii tăi, să ţi-i administreze Sima..."