Polonia, alaturi de un grup de state europene, a cerut ca Nord Stream sa fie dezbatut la summitul de la Bruxelles si, in urma discutiilor, documentul aprobat de sefii de stat si de guvern afirma ca proiectul trebuie sa fie conform regulilor europene, urmand ca decizia finala sa fie luata de Comisia Europeana.
Tusk afirma ca, din punctul sau de vedere, Nord Stream-2, care ar urma sa dubleze cantitatea de gaze adusa direct in Germania, nu este in conformitate cu regulile europene privind diversificarea surselor de energie, a surselor de aprovizionare si a traseelor de tranzit a energiei.
Nord Stream 1, inaugurat in 2011, a intampinat o rezistenta similara din partea statelor din est iar ministrul polonez de externe de atunci, Radoslaw Sikorski, a comparat proiectul cu pactul Molotov-Ribbentrop din 1939.
Gazoductul a beneficiat de sprijinul puternic al fostului cancelar german Gerhard Schroder, care a semnat acordul in ultimele zile de prim ministru, iar ulterior a fost numit presedintele companiei care conduce Nord Stream.
Berlinul afirma ca noua conducta va proteja aprovizionarea UE cu gaze, in eventualitatea unor noi dispute intre Rusia si Ucraina si ca este vorba despre o decizie pur comerciala luata de companii private.
Proiectul ar dubla fluxul de gaze pe ruta nordica si teoretic ar putea sustine aproape 30% din cererea europeana.