Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Idei pentru decorarea unei grădini de vis 

Idei pentru decorarea unei grădini de vis 

O grădină bine amenajată poate fi o adevărată sursă de energie pozitivă și bună dispoziție! Propriul colț verde al curți sau grădinii te poate ajuta nu doar să te bucuri de natură, ci să beneficiezi de adevărate momente de liniște și relaxare în mijlocul agitației urbane a orașului! 

Idei pentru decorarea unei grădini de vis 
de Georgiana Adam    |    23 Apr 2024   •   11:30

Dacă vrei să ai parte de un paradis bine amenajat este important să ai în vedere o organizare și o împărțire eficientă a spațiului, dar și de un decor atent ales. În rândurile de mai jos venim în sprijinul tău cu câteva idei moderne de decorare, pentru a te ajuta să ai parte de o grădină minunată! 

Idei pentru decorarea grădinii în funcție de stilul de design preferat 

Pentru amenajarea și decorarea unei grădini este important să ai în vedere mai multe aspecte. Spațiul de care dispui ghidează de multe ori posibilitățile de dispunere a căilor de acces sau de alegere a unui mobilier de grădină potrivit, dar utilitatea pe care vrei să o oferi acestui mic paradis verde este la fel de importantă. 

Dacă spațiul pe care îl ai la dispoziție este suficient de generos, contează să acorzi atenție în mod special stilului de amenajare a grădinii. Mai precis, în funcție de arhitectura casei și de designul preferat în interior, poți opta pentru mai multe tipuri de grădină: 

Grădină în stil minimalist 

Ai o locuință în stil modern, cu mobilier și stil de amenajare în linii simple și clare, culori neutre, care pune accent atât pe funcționalitate cât și pe un confort relaxat? Atunci cu siguranță asta este ceea ce cauți și de la grădina sau terasa casei tale, mai ales dacă se află în mijlocul orașului!  

În acest caz, vei avea nevoie de un număr mic de piese de mobilier, dar principiul simetriei în amenajare este esențial. Poți opta pentru canapele sau fotolii din metal sau lemn ori ratan tratat, cu perne mari și confortabile, dispuse simetric față de o masă de cafea cu blat din sticlă. Piesele principale și accesoriile sunt în general într-o cromatică neutră - alb, gri, negru - dar poți adăuga accente de culoare prin câteva decorațiuni și plante atent alese. Un arbore yucca sau un mic lămâi decorativ și niște țesături grafice sau colorate sunt suficiente pentru a menține aspectul ordonat dorit. Căile de acces trebuie să fie tot din materiale naturale, de pildă lemn tratat sau piatră, iar gazonul trebuie să fie mereu întreținut. 

Grădină în stil englezesc 

Dacă preferi, în schimb, atmosfera mai boemă și mai colorată a unor grădini amenajate în stil englezesc, este important să te asiguri că te înconjori de multă verdeață, prin alegerea unor plante care să fie înflorite în cea mai mare parte a anului. Optează pentru arbuști de dimensiuni variate și pentru flori din abundență, pe care să le dispui fie natural, fie pe jardiniere sau garduri înalte special construite. Chiar dacă aparent pare că natura se dezlănțuie în voie, o grădină de acest fel trebuie creată și întreținută cu atenție. Cele mai potrivite specii pentru decorare sunt bujorii, garofițele, trandafirii, dar și cele înalte sau aromatice precum lavanda. 

Câteva alei cu pietriș, curbe sau care să urmeze cursul natural al copacilor sau plantelor, dar și mesele și scaunele din fier forjat sau un leagăn suspendat din ratan vor completa cu succes amenajarea. Nu uita nici de câteva accente decorative drăgălașe, precum perne colorate pe scaune, mici lampadare sau felinare, vaze rotunde din ceramică dispuse pe jos, sau chiar o căsuță pentru păsări ascunsă în copaci! 

Soluții pentru decorarea unei grădini de dimensiuni mici 

Chiar dacă dispui de o suprafață mică de curte sau grădină, ea poate fi amenajată astfel încât să-ți ofere tot confortul de care ai nevoie. Iată câteva idei de amenajare și decorare a unei grădini de dimensiuni mici 

Grădină urbană verticală

Dacă ai o curte micuță în spatele casei și vrei să ii exploatezi la maxim potențialul, nu te sfii să cureți și să eliberezi tot spațiul pentru a face loc mobilierului și decorațiunilor potrivite. Fie că păstrezi pardoseala existentă, fie că adaugi una din lemn tratat, poți integra cu ușurință câteva scaune comode sau o canapea de mici dimensiuni, alături de o măsuță la care să-ți savurezi cafeaua. În funcție de preferințe, poți opta și pentru un balansoar comod sau un hamac agățat între copaci. 

Câteva plante dispuse pe un spalier înalt, care pot rezista în condițiile specifice mediului urban, vor adăuga nota de verdeață necesară. Sunt potrivite, de exemplu, cele cățărătoare precum iedera, iasomia, trandafirii sau glicina, dar poți adăuga și ferigi, crini sau ierburi aromatice. Adaugă, dacă este posibil, o mică fântână sau o cadă pentru păsări. Decorează atent cu câteva lămpi solare și nu uita să le aprinzi seara niște lumânări parfumate sau felinare, pentru a crea cu adevărat o atmosferă relaxantă în tumultul orașului. 

Grădină în stil minimalist pentru tineret 

Orice colț de natură, oricât de mic, poate fi transformat într-un mic paradis verde, cu accesoriile și decorațiunile potrivite. Pentru o aranjare minimală, de exemplu dacă dispui de un buget restrâns, tot ce ai de făcut este să te asiguri că amenajezi cât mai simplu, cu doar câteva piese esențiale. Un hamac sau un fotoliu suspendat comod îți vor aduce confortul necesar pentru a te bucura de seri sau după-amiezi liniștite. 

Este important să compensezi însă lipsa de spațiu cu vegetație suficientă și mai ales, bine întreținută. Decorează cu plante verzi care necesită întreținere minimă, precum iedera, caprifoi, ori câteva hortensii sau dianthus vesele, pentru un plus de culoare. Unul sau două felinare, vase de ceramică viu colorate și o pătură moale și confortabilă sunt tot ce ai nevoie pentru a crea un ambient care să invite la relaxare. 

Iată, așadar cum orice colț de natură poate deveni un mic paradis verde cu ajutorul mobilierului și decorațiunilor potrivite! Ține cont de recomandările de mai sus și bucură-te de oaza de relaxare din curtea sau grădina ta!

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close