Antena 3 CNN Economic Perioada care se va lua în calcul la pensie. Simona Bucura Oprescu: ”Este ca și cum ai fi stat la serviciu!”

Perioada care se va lua în calcul la pensie. Simona Bucura Oprescu: ”Este ca și cum ai fi stat la serviciu!”

Ministrul Muncii vine cu vești bune pentru pensionarii din România. Potrivit acestuia, o nouă perioadă va fi luată în considerare la calculul pensiei.

Perioada care se va lua în calcul la pensie. Simona Bucura Oprescu: ”Este ca și cum ai fi stat la serviciu!”
Sursa foto: Dobrila Vignjevic / Getty Images - Facebook Simona Bucura
de Laura Dinu    |    23 Apr 2024   •   00:00

Prin noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, autoritățile vor să vină în ajutorul pensionarilor cu venituri mici în primul rând. Aceștia promit că toate inechitățile din sistem vor fi rezolvate iar pensiile a aproximativ trei milioane de pensionari vor crește. 

”Principala corectură pe care o face această lege, s-au adunat o grămadă de inechități cu care nu mai putem să continuăm la nesfârșit. Iar prin noua formulă de calcul asta încercăm să facem. Să înlăturăm aceste inechități. Practic, la același număr de puncte, toată lumea să aibă aceeași pensie în plată.

Asta facem prin noua formulă. Înlăturăm aceste inechități, luăm în calcul mai multe venituri decât ceea ce se ia în calcul în acest moment, avem acele puncte de stabilitate astfel încât oamenii să rămână în câmpul muncii. Bineînțeles, cei care doresc și cei cărora sănătatea le permite acest lucru. Nu este o chestiune operativă prevăzută de lege. Dar am acordat aceste bonusuri, ca să zic așa, celor care doresc să rămână în continuare și să aibă niște pensii mai mari. Acestea sunt lucruri benefice iar această lege asta face. 

În urma recalculării de la 1 septembrie majoritatea pensionarilor vor avea venituri mai mari”, a declarat șeful CNPP la Realitatea PLUS.

Veniturile care vor fi luate în calcul de la 1 septembrie

O altă veste bună din partea guvernanților este faptul că anumite venituri, care până acum nu erau luate în considerare, vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei. 

”Există o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună. 

Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale.

Acolo era acest risc, în special la acordul global, ca adeverința pe care o eliberează un angajator să fie cu niște sume mai mici decât sumele din carnetul de muncă. Iar noi am specificat foarte clar în lege și în norme că dacă vin cu asemenea adeverințe, cu sume mai mici, pensia lor să nu scadă. La fel ca și la recalculare, pe noua formulă de calcul, să rămână cu cuantumul cel mai avantajos în plată.

Sporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie, pentru cei care vor ieși după 1 septembrie, dar și pentru toți pensionarii în plată care fie au aceste sporuri în dosarele de pensie și nu mai trebuie să meargă să își ia aceste adeverințe, pentru că ele se află în dosar, și noi le calculăm din oficiu, iar cei care nu le au, vorbim de pensionarii în plată, trebuie să meargă să își obțină aceste adeverințe de la angajatorii pe unde și-au desfășurat activitatea. Aceste sporuri sunt valabile și pentru pensionarii în plată, este foarte clar specificat în lege, că și pentru pensionarii aflați în plată cât și pentru viitorii pensionari”, a explicat șeful CNPP, Daniel Baciu, la Antena 3 CNN. 

”Concediul de creștere copil este stagiu contributiv. Deci este ca și când ai fi stat la serviciu”

La fel se va întâmpla și în cazul unor perioade de care se va ține cont la calculul pensiei. Este vorba despre concediul maternal sau paternal. 

”Am venit cu o strategie care ține de familiile cu copii și este nevoie să stimulăm nevoia României de a renaște cumva. După părerea mea, cea mai gravă problemă pe care o are România astăzi este demografia”, a spus Simona Bucura Oprescu.

„Murim mai mulți decât ne naștem, avem spor natural negativ, iar din acest motiv și noi statul român suntem obligați să venim cu măsuri care să motiveze mai mult tinerele familii să aibă copii. Eu mă bucur că noua lege a pensiilor a venit cu cele două măsuri.

Concediul de creștere copil este stagiu contributiv. Deci este ca și când ai fi stat la serviciu.

Ce fac celelalte mame care au deja un copil și urmează al doilea, 3.400 de lei? Indemnizația este un procent și se acordă pentru fiecare copil.

România este una dintre tarile care acorda avem cea mai lungă perioadă din Uniunea Europeana.

Pentru copii doi ani, trei ani pentru copiii cu nevoi speciale. Inclusiv la ultima misiune a celor de la OCDE ni s-a spus că această perioadă este mult prea lungă și că ar trebui scurtată. Aici, guvernul a fost foarte ferm. Colegii noștri de la Ministerul Muncii au fost la discuții, le-am explicat că este o politică a statului român, o politică corelată cu celelalte politici, foarte importantă pentru România și este o opțiune pentru mame.

Sau avem stimulentul de inserție datorita căruia mamele pot alege să se întoarcă la serviciu”, a spus ministrul la Realitatea PLUS

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close