Antena 3 CNN Economic Companii Sondaj pe piaţa de fuziuni şi achiziţii: de unde ies deal-uri în acest an, cine “omoară” tranzacţiile, la ce valoare ajunge piaţa

Sondaj pe piaţa de fuziuni şi achiziţii: de unde ies deal-uri în acest an, cine “omoară” tranzacţiile, la ce valoare ajunge piaţa

Adrian Mirsanu
13 minute de citit Publicat la 13:20 01 Sep 2011 Modificat la 13:20 01 Sep 2011
Sondaj pe piaţa de fuziuni şi achiziţii: de unde ies deal-uri în acest an, cine “omoară” tranzacţiile, la ce valoare ajunge piaţa
Foto: masterfile.com
Discrepanta dintre asteptarile de pret dintre vanzator si cumparator este factorul nr. 1 care “omoara” tranzactiile, alte pericole frecvente care duc la caderea unui deal fiind capacitatea de finantare a tranzactiei, “surprizele” pe care le gasesc potentialii cumparatori in camera de date a companiei vizate pentru achizitie, conditiile generale de piata sau atractivitatea scazuta a pietei – tinta.

Pana la finele acestui an sunt asteptate tranzactii in energie, in sectorul serviciilor de sanatate, precum si in domeniul serviciilor financiar – bancare, rezulta dintr-un sondaj la care au raspuns reprezentantii a doua firme de consultanta globala din cadrul renumitului Big Four, doi dintre cei mai cunoscuti bancheri de investitii, respectiv reprezentantii a sapte mari case de avocatura de business (vezi, mai jos, rezultatele sondajului).

Niciunul dintre cei unsprezece consultanti de pe piata de fuziuni si achizitii (M & A, mergers and acquisitions - engl.) intervievati nu vede vreun impact pozitiv imediat sau pe termen scurt pe care sa-l simta volumul de tranzactii ca urmare a valului de vesti bune la nivel macroeconomic inregistrat in ultima vreme de Romania, respectiv revenirea economiei la statutul de investment grade, cresterea economica inregistrata in ultimele trimestre, o inflatie in scadere, respectiv o crestere puternica a exporturilor.

“Un numar mai insemnat de tranzactii ar putea avea loc in domeniul serviciilor medicale, retailul poate ramane activ pe partea de M & A, iar in sectoarele telecomunicatiilor si in cel farmaceutic s-ar putea sa inregistram de asemenea o activitate de fuziuni si achizitii mai sustinuta”, afirma Radu Stoicoviciu, partener la PricewaterhouseCoopers Romania, care conduce departamentul de consultanta de management din cadrul firmei.

Dupa criteriul valorii totale publicate a tranzactiilor incheiate, cele mai importante sectoare M & A din Romania in prima jumatate a acestui an au fost industria energetica la egalitate cu domeniul imobiliar, urmate de retail si distributie, apoi de productie. “La aceste sectoare, care vor ramane in atentia investitorilor interesati de piata romaneasca se va mai adauga probabil pana la finele anului domeniul serviciilor medicale cu cateva tranzactii neincheiate inca”, adauga Cornelia Bumbacea, partener la Ernst & Young ce are in coordonare domeniul serviciilor de consultanta in tranzactii.

In prima jumatate a anului, piata de M & A din Romania a ajuns la 538 mil. Euro, in scadere cu 39% fata de perioada similara din 2010, conform datelor Dealwatch, care numara 87 de tranzactii in primul semestru versus 130 de tranzactii in urma cu un an. Ernst & Young estimeaza insa o valoare mai mica a pietei locale in prima jumatate a anului, de circa 318 mil. Euro, in conditiile in care aici nu sunt luate in calcul achizitii de licente, IPO-uri (listari de companii), tranzactii imobiliare in care activele cumparate serveau activitatii operationale a cumparatorului, privatizari, greenfield-uri, aranjamente de tip joint venture (asocieri), tranzactii pe piata de capital, achizitii de pachete sub 15% din capitalul unei companii sau tranzactii transnationale, din care Romania face parte alaturi de alte piete.

In total, noua dintre cei unsprezece participanti la sondaj (81,8%) au raspuns ca este de asteptat ca in a doua parte a anului sa vedem tranzactii pe piata de energie, in special pe segmentul de energie eoliana, in timp ce sapte dintre cei intervievati vad deal-uri pe piata farma si a serviciilor medicale (63,6% dintre participanti), in timp ce sase consultanti (54,5%) estimeaza ca vor avea loc fuziuni si achizitii in sectorul financiar – bancar. Anuntul de fuziune dintre bancile grecesti Alpha Bank si EFG Eurobank, care da nastere noului nr. 3 de pe piata bancara cu o cota de peste 9% dupa active, confirma astfel asteptarile privind o activitate de fuziuni si achizitii crescuta in sectorul bancar.

Trei scenarii pe masa pentru 2011: “creste”, “scade” si “stagneaza”. O piata de 1,2 – 1,5 mld euro, intr-o estimare “conservatoare” a avocatilor de la Nestor

Puternica volatilitate de pe pietele internationale se reflecta fidel in parerile cat se poate de impartite privind trendul in ceea ce priveste sectorul local de fuziuni si achizitii: scenariul in care piata stagneaza la nivelul din 2010 este creditat de trei dintre cei intervievati (adica o pondere de 27,2% din total), in timp ce scenariul de scadere este sustinut de un numar egal cu cei care pariaza pe crestere (doi dintr-un total de 11 raspunsuri, adica 18,2% din total). De asemenea, numarul celor care nu s-au riscat sa faca niciun fel de prognostic este destul de ridicat (trei dintre cei sondati, adica o pondere de peste 27%).

Ioana Filipescu, managing director al bancii de investitii Raiffeisen Investment Romania, considera ca “piata de M & A este inca in dificultate fara perspective de revenire pe termen scurt”.

“Estimam o evolutie similara cu cea din anul 2010, atat din punct de vedere al volumului tranzactiilor, cat si al valorii, cu o condensare a tranzactiilor in jurul companiilor aflate in dificultate”, adauga bancherul de investitii de la Raiffeisen.

In ceea ce priveste valoarea la care ar putea ajunge in 2011 piata de M & A, aceasta “va putea sa atinga 1,2 – 1,5 miliarde de euro pana la sfarsitul anului, intr-o abordare conservatoare”, estimeaza Ruxandra Bologa, partener la casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen si unul dintre coordonatorii practicii de M & A in cadrul firmei. Ea precizeaza insa ca “acest nivel ar putea fi substantial depasit in cazul concretizarii unor tranzactii precum SIF-uri –Erste si in cazul privatizarilor initiate si asteptate de guvern”.

De ce mor tranzactiile

Care sunt piedicile pentru procesele de fuziuni si achizitii? Ce si cine omoara tranzactiile? Numai in luna iulie, “au murit” trei dealuri mari: negocierile OTP de preluare a RBS au picat in faza ofertei finale, a esuat oferta publica prin care statul a incercat sa vanda un pachet de 9,84% din Petrom pe bursa, iar tranzactia prin care RCS & RDS urma sa preia UPC Romania a ajuns intr-un punct mort.

“Interesul investitorilor fata de Romania, si fata de Europa de Sud – Est in general, este inca foarte fragil astfel incat orice deviere de la structura initial agreata a tranzactiei si preturi nerealiste solicitate inca de vanzatori conduc la esec. Este in continuare o piata “la mila cumparatorului” si asta o face foarte imprevizibila, inclusiv in cazul negocierilor foarte avansate”, crede Doru Lionachescu, presedintele bancii de investitii independente Capital Partners.

Din sondajul realizat printre consultantii, bancherii de investitii si avocatii de business care activeaza pe piata de fuziuni si achizitii rezulta ca noua din cei unsprezece experti chestionati (adica in proportie de 81,8%) indica asteptarile diferite de pret dintre vanzator si cumparator ca fiind un factor “mortal” pentru orice tranzactie.

“Pot fi factori legati direct de tranzactia avuta in vedere, precum existent unor probleme juridice grave identificate prin raportul de due diligence asupra societatii vizate. Alteori, chiar in prezenta unui contract de vanzare – cumparare, tranzactia poate esua din cauza neindeplinirii unor conditii precedente ori din incapacitatea cumparatorului de a obtine finantarea necesara achitarii pretului de achizitie. Dar pot interveni si factori conjuncturali externi, precum deteriorarea conditiilor economice sau politice la nivel local sau international”, detaliaza Cornel Popa, partener la Tuca, Zbarcea & Asociatii, cea mai mare firma de avocatura de afaceri de pe piata dupa incasari.

Radu Stoicoviciu de la PwC Romania imparte chiar acesti factori pe etapele existente in calendarul unei tranzactii: astfel, in stadiul de marketing, problemele pot veni de la inexistenta cererii pentru compania scoasa la vanzare, fie ca este vorba de o dimensiune prea mica a firmei, fie pentru ca face parte dintr-un sector neatractiv, un alt risc in aceasta faza initiala provine de la starea companiei scoase la vanzare, ceea ce in cazul unor firme cu dificultati financiare o solutie mai degraba ar fi o eventuala vanzare a activelor.

Apoi, in stadiul de discutie preliminar al pretului, riscurile pot apare din cauza asteptarilor nealiniate dintre vanzator si cumparator sau datorita incapacitatii vanzatorilor de a accepta structure mai riscante. In faza de due diligence (de evaluare), opacitatea vanzatorilor este o bariera, precum si identificarea unor elemente de risc de catre cumparatori care nu au fost adresate de vanzatori inainte de inceperea tranzactiei si sunt inacceptabile pentru cumparatori.

In etapa de negociere a contractului, incapacitatea vanzatorilor neexperimentati de a accepta abordari uzuale de protejare a cumparatorilor prin instrumente (precum retineri de bani in conturi escrow) si solicitari ultraprotective ale cumparatorilor, in special ale celor cu mai putina experienta.

In fine, in faza dintre semnarea tranzactiei si inchiderea ei, apar probleme de la inexistenta fondurilor la dispozitia cumparatorilor pentru a finalize tranzactia si interventia unor terte parti. “Un factor extrem de important, dar deseori neglijat, este timpul. Multe tranzactii esueaza datorita faptului ca partile, in general vanzatorii, neglijeaza riscul ca cealalta parte sa se razgandeascain legatura cu inchiderea tranzactiei daca procesul este prea indelungat”, precizeaza Radu Stoicoviciu.

Fenomenul este subliniat si de Catalin Baiculescu, co managing partner la casa de avocatura Musat & Asociatii, care spune ca “in asteptarea unui moment mai bun pentru a fi incheiate, multe tranzactii ajung sa fie abandonate pentru ca in acest domeniu functioneaza sintagma “Acum ori niciodata””.

Acesta este unul dintre optimistii pietei de M & A, mizand pe un avans de minim 20% in 2011, desi spune ca pe cat de brusca a fost caderea acestui sector, pe atat de lenta va fi revenirea.

O alta cauza care impiedica deal-urile este pretul si perceptia Romaniei in viziunea investitorului strain, potrivit lui Markus Piuk, partener la casa de avocatura Schoenherr, in plina expansiune in Europa de Est si Turcia in ultimii ani, pe fondul cresterii apetitului investitorilor austrieci. “Return-ul (randamentul – n.r.) propus de Romania nu este mult mai mare decat la o investitie in Cehia, Polonia sau chiar in Europa de Vest. Multi investitori in sud – estul Europei au pus ochii pe Turcia, exista probleme si acolo, dar piata este de trei ori mai mare si economia creste cu 8 – 9% anual”, spune Piuk.

Datele macro bune ale Romaniei au efect aproape zero in M & A

Romania a inregistrat deja trei trimestre de crestere economica si a revenit la statutul de economie “investment grade”, insa nu este suficient pentru ca investitorii sa isi puna banii pe Romania, afirma expertii care au participat la sondaj. Practic, pe termen scurt efectul este zero.

“Influente vor exista, atat asupra valorii tranzactiilor, cat si a numarului lor, insa nu ne putem astepta la altceva decat la efecte moderate”, explica Daniel Voicu, managing partner al casei de avocatura Voicu Filipescu.

Mult mai dur este insa Lionachescu, care afirma ca efectele se simt deja si sunt foarte slabe. “Sa nu ne iluzionam: cu o crestere economica prognozata de ceva peste 1%, cu o revenire economica foarte fragile si in tot contextual acesta pacatos al default-urilor suverane, mici stiri macro pozitive nu pot intoarce Titanicul. Ne trebuie o succesiune cadentata de stiri foarte puternic pozitive confirmate timp de luni de zile pentru a schimba drastic perceptia investitorilor straini”, spune bancherul de investitii de la Capital Partners.

De asemenea, revine ideea ca evolutiile bune ale Romaniei sunt eclipsate de ce se intampla cu criza datoriilor din SUA si Europa, care pune pe jar investitorii din intreaga lume. “Sa nu uitam ca orice investitor se uita la evolutiile regionale si globale, iar ingrijorarile legate de criza datoriilor suverane din Europa, a pragului de indatorare din SUA, a capacitatii Americii de a-si reduce deficitele sau alte aspect problematice ce vizeaza alte piete mari sunt aspecte care cantaresc foarte greu in orice decizie de a plasa lichiditati”, comenteaza Razvan Popa, coordonatorul practicii de M & A in cadrul biroului de la Bucuresti al Kinstellar, firma de avocatura regionala care a luat nastere in urma preluarii retelei de locatii detinute anterior de Linklaters in Europa Centrala si de Est.

“Precautie” este cuvantul care se potriveste cel mai bine cand vorbim de starea investitorilor pe aceasta piata de M & A, spune si Doru Bostina, fondatorul casei de avocatura Bostina & Asociatii. Acesta confirma ca ceea ce se intampla pe piata de M & A este o chestiune secundara in conditiile in care situatia macro a Romaniei trebuie citita impreuna cu cele despre contextul economic global.

Rezultate sondaj pe piata de M & A

1. In ce domenii va asteptati sa se concretizeze tramzactii pe piata romaneasca de M & A pana la finele acestui an?

Domenii
 
Voturi
 
Pondere in total raspunsuri (%)
 
Energie (incl. titei, gaze)
 
9
 
81,8%
 
Farma/servicii medicale
 
7
 
63,6%
 
Servicii financiar – bancare
 
6
 
54,5%
 
FMGC
 
3
 
27,3%
 
Retail
 
3
 
27,3%
 
Agricultura
 
3
 
27,3%
 
IT
 
2
 
18,2%
 
Telecomunicatii
 
2
 
18,2%
 
Imobiliare
 
2
 
18,2%
 
Total
 
11 voturi
 
100.00%
 

Nota: Au mai fost mentionate industria alimentara, resurse natural, industrie, servicii, productie, distributie

2. Care sunt din experienta dvs. factorii cei mai frecventi din cauza carora multe dintre procesele de vanzare/achizitie esueaza si nu ajung in faza unui contract semnat de vanzare?

Factor
 
Voturi
 
Pondere
 
Asteptari diferite de pret intre cumparator si vanzator
 
9
 
81,8%
 
Probleme privind finantarea tranzactiei de catre cumparator
 
4
 
36,4%
 
Aspecte critice si ireconciliabile descoperite de cumparator la due diligence
 
3
 
27,3%
 
Conditiile generale de piata
 
3
 
27,3%
 
Lipsa de atractivitate a pietei – tinta
 
3
 
27,3%
 
Dimensiunea companiei – tinta
 
2
 
18,2%
 
Total
 
11
 
100.00%
 
Nota: Au mai fost mentionate ca si cause resursele existente si viitoate ale companiei, concurenta localam, regional si internationala, devierea de la structura initiala a tranzactiei, regandirea strategiei de investitii pe parcursul procesului de vanzare, lipsa unor consultanti in proces, starea societatii scoase la vanzare, opacitatea vanzatorilor, neindeplinirea unor conditii precedente, lipsa de experienta a unor cumparatori, respectiv a unor vanzatori, interventia unor terte parti, nivelul scazut de apetit la risc al cumparatorului, lacune in cadrul de reglementare, perceptia Romaniei in viziunea investitorului strain

3. In ce masura va asteptati ca vestile bune la nivel macroeconomic (cresterea usoara a PIB-ului in prima parte a anului, revenirea Romaniei in categoria investment grade, inflatie in scadere etc) sa produca efecte pe piata de M & A?


Efecte
 
Voturi
 
Pondere in total raspunsuri (%)
 
Foarte slabe/se simt pe termen mediu
 
4
 
36,4%
 
Efect mai puternic al evolutiilor internationale
 
4
 
36,4%
 
Nu produce efecte imediate
 
2
 
18,2%
 
Total
 
11
 
100.00%
 
Nota: Au mai fost mentionate efecte moderate, asteptari de stabilizare a situatiei macroeconomice a Romaniei, respectiv ipoteza in care apare o noua criza, ce va reaseza ierarhiile in economies i va aduce un val de oportunitati noi

4. La cat credeti ca ajunge piata de M & A? Ce miscari pot influenta aceasta evolutie?

Evolutie piata fata de 2010
 
Voturi
 
Pondere in total raspunsuri
 
Stagnare
 
3
 
27,3%
 
Crestere
 
2
 
18,2%
 
Scadere
 
2
 
18,2%
 
Nu raspund
 
3
 
27,3%
 
Total
 
11
 
100.00%
 

5.
Care credeti ca este explicatia pentru cele trei esecuri mari din luna iulie: OTP – RBS, oferta de vanzare a 9,84% din Petrom de catre stat si RCS & RDS – UPC Romania?

Cauza
 
Voturi
 
Pondere in total raspunsuri
 
Asteptari diferite de pret intre cumparator si vanzator
 
4
 
36,4%
 
Structura tranzactiei
 
2
 
18,2%
 
Cauze diferite de la un deal la altul
 
2
 
18,2%
 
Nu raspund
 
5
 
45,5%
 
Total
 
11
 
100.00%
 
 
Nota: A mai fost mentionat ca si cauza pentru esecul celor trei tranzactii mediul financiar regional si international

La sondaj au participat Radu Stoicoviciu (PricewaterhouseCoopers Romania), Cornelia Bumbacea (Ernst & Young Romania), Ioana Filipescu (Raiffeisen Investment Romania), Doru Lionachescu (Capital Partners), Cornel Popa (Tuca, Zbarcea & Asociatii), Ruxandra Bologa (Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen), Catalin Baiculescu (Musat & Asociatii), Doru Bostina (Bostina & Asociatii), Markus Piuk (Schoenherr), Daniel Voicu (Voicu Filipescu) si Razvan Popa (Kinstellar).









×
x close