Antena 3 CNN Economic Companii Sondaj analişti: OMV Petrom ar putea anunţa un profit de peste 200 milioane de euro pentru T2. Câştigul semestrial ar ajunge la 400 milioane de euro

Sondaj analişti: OMV Petrom ar putea anunţa un profit de peste 200 milioane de euro pentru T2. Câştigul semestrial ar ajunge la 400 milioane de euro

Catalin Ciocan
4 minute de citit Publicat la 17:33 05 Aug 2011 Modificat la 17:33 05 Aug 2011
Sondaj analişti: OMV Petrom ar putea anunţa un profit de peste 200 milioane de euro pentru T2. Câştigul semestrial ar ajunge la 400 milioane de euro
Foto: sigurantaenergetica.ro
OMV Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a obtinut in trimestrul al doilea al anului un profit net de circa 830 milioane de lei (200,6 milioane de euro),  cu 15,6% peste castigul din perioada similara a anului trecut si usor sub profitul din primele trei luni ale acestui an, potrivit mediei estimarilor analistilor de la ING, KBC, Erste, NBG, Broker Cluj, Tradeville si IEBA Trust.

Estimarile variaza intre un minim de 770 milioane de lei (186,2 milioane de euro)  si un maxim de 890 milioane de lei (215,3 milioane de euro) si sunt in conformitate cu standardele internationale de raportare financiara (IFRS), fiind consolidate la nivelul grupului Petrom. Compania va anunta oficial rezultatele financiare semestriale pe 10 august.

O parte a analistilor se asteapta ca trimestrul al doilea al anului sa fie chiar mai bun pentru Petrom decat a fost T1, cand compania a obtinut un profit net de 841 milioane de lei (200 milioane de euro), reusind sa fie cea mai profitabila operatiune a grupului austriac.  Avand in vedere estimarea medie a analistilor, profitul Petrom pe primul semestru al anului ar ajunge la 400 milioane de euro.

“Segmentul de explorare si productie va conduce castigurile: productia a fost in usoara crestere la 187.000 de barili pe zi, iar pretul titetiului de tip Brent a fost in medie de 116,5 dolari/baril. In ceea ce priveste aspectele negative, rezultatul din rafinare va fi slab. Nu ma astept la pierderi din cauza imprumutului in dolari acordat subsidiarei din Kazakstan (din diferente nefavorabile de curs valutar-n.red)”, a precizat Tamas Pletser, analist in cadrul grupului ING.

In primul trimestru al anului, creditele acordate subsidiarei din Kazahstan au afectat rezultatele companiei, Petrom inregistrand o pierdere de 181 milioane de lei, ca urmare a aprecierii leului fata de dolar. Analistii societatii de brokeraj IEBA Trust vad doar o imbunatatire usoara a rezultatului financiar, estimand in continuare ca societatea va inregistra pierderi, dar acestea nu vor depasi 100 milioane de lei.

Analistii de la KBC se asteapta la randul lor ca Petrom sa raporteze un trimestru destul de puternic, preturile ridicate la titei si cresterea productiei urmand sa compenseze slabiciunea obisnuita a segmentului de downstream (rafinare si distributie). Cresterea insa va fi mai putin vizibila fata de primul trimestru al anului, considera analistii grupului belgian. Potrivit unor date prezentate anterior de OMV, in trimestrul al doilea al anului, Petrom a inregistrat o cheltuiala extraordinara de circa 30 milioane de euro din cauza unei reevaluari in jos a unei licente de explorare in Kazahstan (campul Kultuk).

Principalul “driver” pentru rezultate Petrom, pretul titeiului,  a crescut in medie cu 11% in trimestrul al doilea fata de primele trei luni ale anului.

“De aceasta crestere cred ca Petrom a profitat destul de bine, bineinteles pentru o  cantitate mai mica cu 25.000 barili/zi pentru care are stabilit un pret de 97$/baril, prin operatiunile de acoperire a riscului derulate la nivel de grup”, a precizat Adrian Danciu, seful departamentului de analiza al societatii de intermediere financiara Broker Cluj.

Potrivit acestuia, un element mai putin favorabil a fost deprecierea monedei americane in raport cu euro cu circa 5%.

“Cresterea productiei medii zilnice este de asemenea un element benefic, avand in vedere ca profitul net este aproape integral asigurat de operatiunile de explorare si productie. Totusi, cresterea productiei nu cred ca s-a datorat campurilor petrolifere exploatate in Romania, astfel incat marjele de profitabilitate probabil sunt mai reduse”, a adaugat Danciu. 

 Vanzarile Petrom sunt asteptate sa creasca, atat fata de T1 2011, cat si fata de T2 2010, estimarile analistilor variind intre un minim de 5,04 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro) si un maxim de 5,95 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro).

“Ne asteptam ca vanzarile SNP sa fi continuat trendul ascendent si in trimestrul al doilea al acestui an, in ciuda volatilitatii preturilor de pe piata petrolului. Astfel, ne asteptam la un avans al cifrei de afaceri de circa 14,2% in T2/2011 fata de T2/2010. In ceea ce priveste profitul net, estimam o crestere similara pe fondul reducerii cheltuielilor financiare (unui leu relativ stabil fata de euro si al scaderii gradului de indatorare) si, mai ales, al mentinerii marjei operationale la un nivel apropiat de cea din T1/2011. In schimb, investitiile suplimentare din perioadele anterioare ar trebui sa conduca la cresterea cheltuielilor cu amortizarea, fapt care ne-a condus la estimarea unei cresteri de aproximativ 13,7% in trimestrul al doilea al anului 2011 fata de perioada similara a anului anterior”, a comentat Ovidiu Dumitrescu, analist in cadrul societatii de brokeraj Tradeville.

Incepand din primul trimestru al anului, Romania nu mai cea mai mare piata a grupului austriac, locul acesteia fiind luat de Turcia, odata cu consolidarea rezultatelor companiei Petrol Ofisi. Petrom ramane totusi principalul furnizor de profit pentru austrieci.

OMV controleaza 51% din actiunile Petrom, alte pachete de cate 20% detinand statul roman, prin intermediul Ministerului Economiei, si Fondul Proprietatea (FP). Statul roman a incercat sa vanda in aceasta vara un pachet de 9,84% din actiunile Petrom, insa tranzactia a esuat, motivul invocat fiind conditiile nefavorabile de piata. 

Actiunile OMV Petrom au pierdut aproape 7% azi la Bursa de la Bucuresti, pe fondul unei caderi generalizate a pietelor financiare, dupa ce ieri bursa americana a suferit cea mai drastica scadere incepand din februarie 2009. Capitalizarea bursiera a companiei petroliere a coborat astfel pana la 4,6 miliarde de euro.

×
Etichete: OMV Petrom profit
x close