Declaratia lui Cuzman vine dupa ce vineri, la Viena, seful Erste, Andreas Treichl a avut o declaratie categorica pe marginea subiectului listarii BCR, spunand ca listarea nu e in interesul grupului austriac si va face tot posibilul sa o evite. Mai mult, Treichl, a spus ca daca vor fi fortati sa faca listarea, in conformitate cu prevederile din contractual de privatizare, o vor face, dar el va fi foarte “suparat”. Iesirea publica in premiera a chiar a lui Treichl privind o opozitie totala la listarea BCR pe bursa de la Bucuresti poate fi vazuta si ca o manevra tactica a liderului austriac de a forta finalizarea negocierilor care se poarta cu SIF-urile de circa un an de zile.
“Eu nici nu ma mir ca d-nul Treichl este nervos, pentru ca discutam de un an de zile variante de lichidizare a portofoliului, iar acum au venit si aceste cereri din partea actionarilor care ar putea bloca procesul”, a declarat azi Ioan Cuzman.
Cuzman nu a lamurit insa faptul daca in cadrul acestor variante de lichidizare negociate au fost implicate pana la final toate SIF-urile, avand in vedere ca SIF Moldova (SIF2) a parut sa se delimiteze de grup, cerand aprobarea actionarilor pentru valorificarea partiala sau integrala a detinerii de la BCR daca listarea nu se va realiza si, mai mult de atat, incercand sa blocheze in instanta unele hotarari ale BCR.
“Este firesc ca intre noi sa fie modalitati diferite de abordare a subiectului”, a spus Cuzman, care a adaugat ca Erste a facut o oferta tuturor SIF-urilor.
Seful SIF Banat-Crisana a spus ca nu poate oferi mai multe detalii despre ce insemna concret aceste variante de lichidizare, deoarece a semnat cu Erste un acord de confidentialitate.
“S-ar putea totusi ca in aceasta seara sau cel mai tarziu maine sa faca un anunt in acest sens. Eu le-am spus ca nu are rost sa facem un mare secret din asta si mi-au promis ca pregatesc un comunicat de presa”, a precizat Ioan Cuzman.
Acesta a spus ca negocierile sunt intr-un stadiu foarte avansat si ca in ceea ce-l priveste pe el, cel putin, este foarte convins ca SIF Banat-Crisana are de castigat de pe urma acestui deal.
“Negocierile sunt foarte avansate. Din 100 de km, practic mai avem 10 de metri de parcurs”, a spus Cuzman.
Pozitia exprimata de seful SIF Banat Crisana indica o apropiere vadita de cea a Erste, in contextul in care saptamana trecuta presedintele SIF Moldova chema laun front comun al tuturor celor cinci SIF-uri pentru a oblige Erste sa listeze BCR pe bursa. De asemenea, in ultima vreme, oficialii SIF Oltenia au afisat o tacere suspecta pe acest subiect, in conditiile in care sefii SIF 5 au fost prezenti la Viena in luna iunie pentru discutii cu oficialii Erste. Tot atunci, Mihai Fercala, reprezentantul SIF Transilvania, a spus ca desi a fost invitat la Viena de proprietarul BCR nu a onorat intalnirea din cauza propriei agende. Fercala spunea atunci ca oricum are rezervata o intalnire la inceputul lunii iulie.
SIF Muntenia a fost pana acum cel mai discret in ceea ce priveste afisarea unei pozitii clare in subiectul listarii BCR la bursa. Pana acum, toate indiciile duc la faptul ca inclusive SIF-urile trateaza diferit acest subiect, prin prisma propriilor interese astfel ca nu se poate vorbi de o pozitie comuna a lor in fata Erste.
Presedintele SIF Banat-Crisana a participat in iunie, la Viena, la o intalnire cu Manfred Wimmer, directorul financiar al grupului Erste si fost director interimar al BCR. La acea intalnire a mai participat si Tudor Ciurezu, presedintele SIF Oltenia. A surprins totusi absenta celorlalte trei SIF-uri, Moldova, Transilvania si Muntenia, in conditiile in care subiectul listarii BCR este unul extrem de important pentru aceste societati.
Reprezentantii Erste Group nu au dorit sa ofere detalii suplimentare fata de declaratiile facute saptamana trecuta de catre Andreas Treichl.
“Purtam in continuare discutii cu actionarii BCR si o sa anuntam in momentul in care se va lua o decizie sau vor fi noutati”, a fost raspunsul trimis de reprezentantii Erste la intrebarile adresate pe aceasta tema.
Variantele de lichidizare a detinerii de la BCR ar putea include o oferta ferma facuta de Erste pentru preluarea actiunilor detinute de SIF la BCR sau un eventual swap cu actiuni Erste. Evident, nu este exclus sa fie luate in calcul si alte variante.
Erste se angajase prin contractul de privatizare sa listeze BCR in cel mult trei ani de la preluare, adica pana in octombrie 2009, dar ulterior a reusit sa semneze un acord de amanare cu SIF-urile prin care listarea a fost amanata cel mult doi ani.
Saptamana trecuta, un grup de actionari care detin peste 5% din actiunile fiecarui SIF a cerut consiliilor de administratie sa convoace AGA pentru a cere listarea BCR. Pana in prezent, doar SIF Moldova a hotarat convocarea AGA. Directorul de investitii al ING Pensii, cel mai mare jucator pe piata locala a fondurilor de pensii private si unul dintre investitorii din acel grup de actionari, spunea ieri ca a facut acest demers pentru ca strategia administratorilor SIF-urilor de valorificare a detinerii BCR este una total necunoscuta pentru actionarii acestor societati. Mai mult, el spunea ca daca austriecii doresc sa evite listarea BCR, ar fi corect sa o faca intr-un mod transparent si in aceleasi conditii pentru “toti” actionarii minoritari ai BCR.