Grupul petrolier rus Lukoil a anuntat ca va contesta in instanta amenda primita de la Consiliului Concurentei pe motiv ca s-a inteles cu alte companii pentru a retrage in 2008 de pe piata sortimentul de benzina Eco Premium.
Amenda primita se ridica la 136,9 mil. lei (circa 30 mil. euro), in conditiile in care forul concurential a sanctionat in total cu 880 mil. lei (205 mil. euro) cele cinci mari companii petroliere – Petrom, Rompetrol, Lukoil, Mol si Eni Romania.
“Lukoil Romania considera aceasta decizie nefondata deoarece retragerea de la vanzare a benzinei Premium COR 95 s-a facut independent de actiunile altor jucatori de pe piata, in conformitate cu planurile proprii de productie si vanzare si conform politicii companiei petroliere Lukoil in domeniul protectiei mediului”, explica reprezentantii companiei ruse, care precizeaza ca masurile de a renunta la benzina cu aditiv metalic pe baza de mangan si trecerea la utilizarea unui aditiv mai ecologic au luate inca din 2006, scop pentru care au fost investite 14 mil. dolari.
In acest dosar, rusii de la Lukoil sunt asistati de catre avocatii firmei americane White & Case.
Pana acum, Petrom, Rompetrol si MOL au reactionat imediat, anuntand ca vor contesta in justitie cea mai mare amenda data vreodata Consiliul Concurentei. Pana acum, reprezentantii Eni Romania nu au facut niciun comentariu legat de faptul daca vor face un demers similar sau nu.
Casele de avocatura care consiliaza in acest dosar companiile implicate sunt Schoenherr in cazul Petrom, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen lucreaza pentru grupul Rompetrol, biroul RTPR Allen Overy asigurand impreuna cu cabinetul individual al lui David Oprea asistenta juridical necesara MOL Romania in timp ce Eni Romania se bazeaza pe serviciile David & Baias.
Consiliul Concurentei a anuntat ca Petrom a primit cea mai mare amenda, care depaseste 100 mil. euro, sustinand ca in cazul liderului pietei petroliere exista suspiciunea ca a initiat discutiile care au dus la decizia companiilor de a retrage sortimentul de benzina in 2008. Concurenta a decis sa amendeze cu 3% din cifra de afaceri pe 2010 fiecare din companiile implicate, in conditiile in care pedeapsa maxima legala in asemenea cazuri este de 10% din cifra de afaceri a celui amendat. In acest dosar, Consiliul Concurentei sustine ca are probe directe ce demonstreaza intelegerea intervenita intre companiile petroliere, in replica, firmele afirmand ca au actionat individual si ca a fost vorba de o decizie de afaceri.