Antena 3 CNN Economic Companii OPSPI: Vom vinde actiunile de la Muntenia Sud catre Enel in a doua parte a anului. Niciunul dintre gigantii energetici nu doreste sa paraseasca Romania

OPSPI: Vom vinde actiunile de la Muntenia Sud catre Enel in a doua parte a anului. Niciunul dintre gigantii energetici nu doreste sa paraseasca Romania

Catalin Ciocan
2 minute de citit Publicat la 18:53 13 Ian 2012 Modificat la 18:53 13 Ian 2012
OPSPI: Vom vinde actiunile de la Muntenia Sud catre Enel in a doua parte a anului. Niciunul dintre gigantii energetici nu doreste sa paraseasca Romania
Statul roman va vinde gigantului Italian Enel pachetul de 23,57% pe care-l mai detine la Muntenia Sud in a doua parte a acestui an in functie de momentul cand compania va publica situatiile financiare auditate la sase luni, a declarat azi Florin Vladan, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), in cadrul unui interviu acordat in exclusivitate pentru antena3.ro.
Seful OPSPI spune ca se pregateste o hotarare de guvern pentru ca vanzarea sa aiba loc in acest an.

“Pretul este legat de procesul de privatizare din 2004-2005, practic va fi stabilit pretul cel mai mare din 3 metode. Ca sa le calculezi, iti trebuie situatiile financiare IFRES auditate pentru primele sase luni. Candva in partea a doua anului se vor publica situatiile financiare auditate si imediat se va putea reactiona”, a precizat Vladan, adaugand ca totul depinde de momentul cand vor fi publicate aceste situatii financiare, deoarece anul trecut, au fost publicate tarziu, in decembrie.  

Contractul de privatizare semnat in 2007 cu Enel prevedea faptul ca Electrica are o clauza de put option prin care poate sa isi vanda o parte sau intregul pachet de 23,57% din actiunile distributiei de energie Muntenia Sud, iar grupul Italian este obligat sa le cumpere. Enel a preluat distributia de electricitate pentru consumatorii din Bucuresti, Ilfov si Giurgiu platind 432,9 mil. euro catre Electrica pentru a cumpara 50% din actiuni si realizand ulterior o majorare de capital care a dus valoarea totala a tranzactiei la 858 milioane de euro.

Anul trecut, grupul Franklin Templeton, care administreaza Fondul Proprietatea, anunta ca unii dintre gigantii straini din energie ar putea parasi Romania. Enel si CEZ au dat asigurari ca raman pe piata, astfel ca cei vizati de o astfel de miscare au ramas germanii de la E.ON si francezii de la GDF, mai ales ca seful E.ON isi exprimase in repetate randuri nemultumirea legata de business-ul din Romania.

“Am discutat cu E.ON si cu GDF dar nu ne-au spus ca intentioneaza sa faca asa ceva. Cu E.ON chiar alaltaieri (miercuri – n.r.), si cu GDF luni. . Nu ne-au transmis sub nici o forma semnale ca ar vrea sa paraseasca Romania pentru o alta regiune, avem un dialog deschis, suntem flexibili, nu avem nici un motiv sa spunem ca relatiile dintre noi s-au racit sau ca nu sunt conforabili aici. Suntem in relatii normale”, spune seful OPSPI.

Companiile din energie prezente in Romania au cerut in mod repetat alinierea preturilor la gaze la cele internationale, in conditiile in care in prezent nu-si pot acoperi costurile. Cei mai afectati de preturile reglementate la gaze francezii de la Gaz de France Suez, care in Romania, detin un distribuitor de gaze naturale (fostul Distrigaz Sud). E.ON are si distributii de gaz si de energie electrica, Enel are trei distributii de energie electrica, iar CEZ are distributia de electricitate din Oltenia.

Citeste si interviul integral cu  Florin Vladan, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI)
 

×
Etichete: Enel
x close