Antena 3 CNN Economic Companii OMV a strâns cu 175 milioane de euro mai puţin decât plănuia. Ce înseamnă asta pentru oferta Petrom: discount atractiv sau amânare

OMV a strâns cu 175 milioane de euro mai puţin decât plănuia. Ce înseamnă asta pentru oferta Petrom: discount atractiv sau amânare

Catalin Ciocan
6 minute de citit Publicat la 16:31 07 Iun 2011 Modificat la 16:31 07 Iun 2011
 OMV a strâns cu 175 milioane de euro mai puţin decât plănuia. Ce înseamnă asta pentru oferta Petrom: discount atractiv sau amânare
Foto: Intact Images
Austriecii de la OMV au strans 725 milioane de euro in majorarea de capital incheiata ieri, cu 175 milioane de euro mai putin decat suma maxima planificata, dupa ce au trebuit sa ofere investitorilor un discount semnificativ pentru ca acestia sa subscrie toate actiunile oferite.  

 

Actiunile au fost oferite la un pret maxim de 33 euro/actiune, dar in final, pretul de oferta a fost stabilit cu circa 17% mai jos, la 27,50 euro/actiune. OMV a derulat in paralel procedura de subscriere cu cea de book building, in care intermediarii au intrat in contact cu investitorii, iar acestia si-au exprimat punctul de vedere referitor la numarul de actiuni pe care le-ar subscribe si pretul pe care l-ar oferi.

 

Oferta OMV a fost urmarita cu mare atentie si la Bucuresti, unde autoritatile pregatesc vanzarea unui pachet de 9,84 din actiunile OMV Petrom (SNP), printr-o tranzactie estimata la peste 500 milioane de euro. Majorarea de capital de la OMV este perceputa ca o amenintare pentru oferta Petrom, in conditiile in care s-a adresat aceluiasi tip de investitori care ar cumpara si actiunile companiei romanesti, dar era considerate totodata si un barometru asupra perceptiei de risc a investitorilor in aceasta perioada.

 

In pregatirea ofertei OMV au fost implicate 10 dintre cele mai mari grupuri financiare din lume, coordonatorii operatiunii fiind BofA Merrill Lynch, Barclays Capital, Deutsche Bank, J.P. Morgan si UniCredit. Acestia au fost asistati de BNP Paribas, Credit Agricole CIB, Erste Group Bank , Raiffeisen Centrobank si Societe Generale.

 

In final, actionarii existenti ai grupului austriac au subscris 65% din actiunile care le reveneau. Statul austriac, prin intermediul agentiei OIAG, si fondul de investitii

International Petrolem Investment Co. (IPIC) din Abu Dhabi, principalii actionari ai OMV, si-au exercitat in intregime drepturile de subscriere, pentru a-si pastra participatiile detinute in cadrul companiei. Astfel, OIAG va controla in continuare 31,5% din actiuni, iar IPIC, alte 20%. De remarcat ca in afara de statul austriac si IPIC, care actioneaza concertat si care anuntasera dinainte ca vor subscrie titlurile, doar putin peste 13% dintre ceilalti actionari ai OMV au subscris in cadrul majorarii de capital. Potrivit anuntului trimis Bursei de la Viena, unde OMV este listata, restul actiunilor au fost suprasubscrise “confortabil” datorita interesului puternic din partea investitorilor. Tranzactionarea actiunilor noi emise in cadrul acestei majorari de capital este asteptata sa inceapa maine la bursa din Viena.

 

Actiunile OMV scazusera ieri foarte aproape de pretul de 27,5 euro/actiune, stabilit in final pentru majorarea de capital, in timp ce azi, la ora 15:45 (ora Romaniei), inregistra o crestere de 1,4%, pana la 28,23 euro/actiune.

 

Analistii de pe piata de capital locala se tem ca rezultatul majorarii de capital de la OMV ar putea determina statul roman sa amane oferta Petrom, programata in prezent pentru luna iulie, mai ales ca autoritatile de la Bucuresti nu s-au aratat dornice sa lase din pretul pe care il vor cere.

 

“Mi-e teama ca statul roman o sa doreasca sa amane deal-ul Petrom, iar daca se amana pentru toamna, atunci se va da tot calendarul actual peste cap. Daca vor amana Petrom, inseamna ca nu vor mai putea face si ofertele Transelectrica si Transgaz in acest an, asa cum era anuntat initial, pentru ca nu este bine nici ca acestea sa se suprapuna”, a declarat Adriana Marin, seful departamentului de analiza din cadrul UniCredit CAIB Securities Romania, una dintre cele mai puternice societati de brokeraj de pe piata locala.

 

UniCredit a participat in cursa pentru alegerea intermediarului ofertei Petrom, impreuna cu Goldman Sachs, dar in final a pierdut in fata consortiului format din Renaissance Capital , EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital, care au cerut un comision cu mult sub asteptarile pietei. UniCredit conduce si sindicatul de intermediere al ofertei Alro Slatina (ALR), care este asteptata sa vina pe Bursa la sfarsitul lunii iunie-inceputul lunii iulie. Oferta Alro, estimata la 140 milioane de euro, va fi la randul ei un concurent pentru tranzactia de la Petrom, in principal in ceea ce priveste investitorii de retail.

 

Reprezentantii statului anuntasera in trecut ca vor amana oferta Petrom daca vor vedea ca pretul pe care-l pot obtine nu va fi unul multumitor. Inclusiv consortiul care pregateste vanzarea, condus de banca de investitii rusa Renaissance Capital, este pregatit sa recomande amanarea ofertei, daca nu vor fi favorabile conditiile de piata.

 

Guvernul vrea sa obtina un pret cat mai mare pe actiunile Petrom, ministrul Economiei, Ion Ariton, declarand recent la Sibiu ca vrea sa obtina cel putin “cu un leu in plus” fata de suma luata pe ultimul pachet vandut. Premierul Emil Boc declarase anterior ca din vanzarea actiunilor Petrom va obtine mai mult decat a incasat statul in 2004 la privatizarea companiei. Atunci, grupul OMV platise 670 milioane de euro pentru preluarea a 33% din actiuni, dupa care au facut si o majorare de capital de 830 de milioane de euro, pentru a-si mari participatia la 51%.

 

Oficialii Ministerului Economiei anuntasera de altfel ca vor sa obtina intre 2-3 miliarde de euro din vanzarea pe Bursa a pachetelor de 9,84% din Petrom si 15% din Transgaz, Transelectrica si Romgaz.

“Asteptarile statului sunt complet nerealiste si nu doar in aceste cazuri, ci si in privinta Romtelecom. Cu indulgenta cred ca va putea obtine 1 miliard de euro”, spune insa Adriana Marin.

 

Aceasta considera ca oferta Petrom nu este pusa in pericol neaparat de ceea ce s-a intamplat la OMV, iar actiunile ar putea fi vandute chiar daca nu vor fi oferite cu un discount semnificativ fata de pretul actual de la Bursa.

 

“In baza noastra de clienti, sunt investitori care aveau o perceptie mai buna asupra Petrom decat asupra OMV. Eu cred ca baza de investitori locali plus cativa investitori institutionali de afara ar fi suficienti pentru ca oferta Petrom sa fie vanduta”, afirma Adriana Marin.

 

Investitorii cauta totusi discount-uri interesante, potrivit mai multor manageri de fonduri si bancheri de investitii chestionati de Reuters, intr-un articol publicat chiar ieri cu titlul “IPO-urile europene trebuie sa fie ieftine pentru a atrage investitorii”.

 

Mai mult de 15 tranzactii din Europa au fost retrase de la inceputul acestui an si in cazul celor mai multe dintre ofertele care s-au incheiat, actiunile se tranzactioneaza acum sub pretul din oferta, inclusive cele ale traderului de marfuri Glencore, care reusise sa stranga 10 miliarde de dolari (circa 6,8 miliarde de euro) printr-o oferta publica initiala (IPO).

 

“Piata de IPO-uri are nevoie de un impuls. Investitorii incep sa devina sceptici si daca ofertele nu sunt cu adevarat ieftine, nu vor cumpara neaparat”, a declarat unul dintre bancherii citati de Reuters.

 

Bancherii spun totodata ca pe masura ce investitorii devin mai putin dornici sa participi in oferte, cei putini ramasi interesati pot exercita o influenta mai mare asupra pretului, in anumite cazuri, ajungand sa ceara discount-uri si de 20% fata de valoarea reala a companiei. Problemele apar in principal pentru ofertele de talie mica si medie.

 

“Cand marimea ofertei este mai mica de 1 miliard de dolari (echivalentul a 680 milioane de euro – n.red) trebuie sa te straduiesti foarte mult ca sa faci oamenii sa le pese”, a declarat un bancher citat de Reuters.

 

Nici perspectivele nu par a fi mai incurajatoare, in conditiile in care pietele se pregatesc practice sa se “inchida” din mijlocul lunii iulie pana in septembrie, perioada traditionala de concedii.

 

“Am o ingrijorare legata de faptul ca daca aceasta volatilitate continua pentru inca alte trei saptamani, atunci oamenii se vor uita pur si simplu la noi si vor spune <Ne vedem in septembrie>”, a mai declarat un bancher, care a adaugat ca dinamica preturilor s-a mutat cu siguranta in favoarea investitorilor.

 

Actiunile Petrom au inregistrat azi o crestere usoara la Bursa de la Bucuresti, tranzactionandu-se la ora 15:23, la un pret de 0,399 lei/actiune. La acest nivel, valoarea pachetului de 9,84% este de 535 milioane de euro.

 

Reprezentantii statului nu au raspuns pana la publicarea acestui articol pe marginea intrebarilor referitoare la oferta Petrom.

×
Etichete: OMV Petrom
x close