Antena 3 CNN Economic Companii Nokia sterge cu buretele 5% din exporturi si 2.000 de locuri de munca, dar pleaca din Romania cu un profit minim de 35 mil. euro. Cum isi impart vina statul si Nokia

Nokia sterge cu buretele 5% din exporturi si 2.000 de locuri de munca, dar pleaca din Romania cu un profit minim de 35 mil. euro. Cum isi impart vina statul si Nokia

Adrian Mirsanu, Catalin Ciocan
11 minute de citit Publicat la 19:42 29 Sep 2011 Modificat la 19:42 29 Sep 2011
Nokia sterge cu buretele 5% din exporturi si 2.000 de locuri de munca, dar pleaca din Romania cu un profit minim de 35 mil. euro. Cum isi impart vina statul si Nokia
Foto: Antena3.ro
Anuntul – soc privind inchiderea fabricii de la Jucu de catre producatorul finlandez de telefoane mobile Nokia, care a inundat rapid toate fluxurile de informatii din Romania, la aproximativ doi ani si jumatate dupa inceperea productiei sterge 5% din exporturi, adica mai pune o frana pe motorul cresterii noastre economice si asa fragile.

Nokia a investit in Romania circa 60 de mil. euro si a inregistrat in anii 2008 – 2010 profituri nete cumulate de 94,4 mil. euro, de unde rezulta ca are deja un castig net de pana la 35 mil. euro fara sa luam in calcul rezultatul din acest an.

Compania finlandeza a anuntat ca productia va fi oprita la Jucu in luna decembrie a acestui an si ca personalul fabricii, de circa 2.200 de angajati, urmeaza sa isi primeasca salariile pana la 31 martie 2012, dupa care urmeaza sa primeasca plati compensatorii din partea Nokia, care va mai suporta si costurile unui program de reconversie profesionala pentru angajatii concediati din Romania.

Daca luam in calcul ca salariul mediu brut la fabrica de la Nokia este de 1.300 – 1.400 lei lunar (320 – 330 euro), potrivit liderului sindical Valentin Ilcas, si un numar de salarii compensatorii intre 6 si 12, rezulta ca finlandezii ar trebui sa puna de o parte maxim 10 mil. euro pentru platile catre salariati. La aceasta se adauga costurile cu programele de reconversie profesionala, dar aceste sume nu ar trebui sa insemne un efort suplimentar din partea Nokia daca ne uitam ca profitul minim anual obtinut de Nokia in Romania depaseste 13,8 mil. euro. La profitul obtinut in 2012 se vor adauga sumele pe care finlandezii le vor incasa din vanzarea halei de productie si a echipamentelor de productie aferente fabricii de la Jucu.

“Investitia totala a Nokia la Jucu se ridica la 60 mil. euro. Este prea devreme sa evaluam la cat se vor ridica platile compensatorii sau programele de recalificare sau sa vorbim de o evaluare a facilitatilor existente la Jucu ce vor fi scoase la vanzare”, a precizat Ana Simai, senior communication manager la Nokia Central Europe, structura regionala care coordoneaza si operatiunile din Romania.
 
De ce pleaca Nokia?
 
Motivul invocat de Nokia pentru inchiderea fabricii din Romania este unul care tine de strategia corporatiei la nivel global, care se confrunta cu o scadere a cotei de piata fiind chiar detronat in trimestrul al doilea pe segmentul smartphone-uri de catre concurentii sai directi Apple, producatorul Iphone, si de Samsung, producatorul Samsung Galaxy dezvoltat pe platforma Android, lansata de Google.

“Astazi, compania anunta faza urmatoare a procesului de aliniere operationala, care include planuri de reducere in locatii de productie, businessul de Location & Commerce si functii support. Nokia intentioneaza sa isi ajusteze capacitatile productive sis a isi reinnoiasca operatiunile pentru a-si servi mai bine reteaua globala de clienti, parteneri si furnizori”, se arata in comunicatul Nokia.

“Focus in productia de telefoane in acele locatii cu proximitate optima fata de furnizori si pietele – cheie. Ca urmare, Nokia intentioneaza sa inchida facilitatea de productie de la Cluj – Romania pana la finele anului 2011 in conditiile in care fabricile de volum mare din Asia ale Nokia asigura o scara mai mare a beneficiilor si o proximitate mai buna”, adauga comunicatul Nokia.

La momentul deschiderii fabricii, in februarie 2008, Romania juca in strategia Nokia de furnizor pentru pietele din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, la fabrica de la Jucu fiind lansate mai multe modele low cost de telefoane.

Deschiderea fabricii de la Jucu venea in contextul in care la nivel global Nokia era la maximul dominatiei sale pe piata globala a telefoanelor mobile si tocmai se contura un nou trend, al exploziei de smartphone-uri, care avea sa propulseze rapid pe Apple si Samsung in topul lumii de profil. In 2007, Nokia avea pozitia de lider incontestabil cu o cota de piata record de 40%, cu Apple la 0,6% in piata globala pentru ca in acest an cota de piata a Nokia sa coboare sub pragul de 30%, Apple ajungand la 5% in piata globala, iar in segmentul de smartphone-uri Nokia a trecut de pe prima pozitie pe a treia, acum lupta fiind intre Apple si Samsung, si asta in conditiile in care Nokia inventase conceptul de smartphone in 1996 cand lansase modelul Communicator.

Fabrica de la Jucu a fost de fapt o statie in care Nokia a stat trei ani, in conditiile in care parasise Bochum si locatiile din Germania pentru Romania fiind atrasa tocmai de mana mai ieftina de lucru, si din acelasi motiv si nu doar, acum Romania este parasita in favoarea Asiei.
Nokia are in Asia patru fabrici: la Beijing si Dongguan (China), Masan (Coreea) si Chennai (India), iar in martie 2011 au anuntat ca vor construi o noua fabrica in Vietnam langa Hanoi, cu o investitie initiala de 200 mil. euro, care urmeaza sa fie deschisa in 2012. Este posibil ca fabrica din Vietnam sa fie motivul pentru care locatia din Jucu este parasita.
De altfel, mutarea Jucu facuta de Nokia are semnele unei reactii intarziate a finlandezilor in lupta cu concurentii sai, chiar a unei greseli de strategie, dupa cum explica expertii.
 
Greseala de strategie la Nokia, inchidere la Jucu
 
“In 2007 – 2008, lumea arata altfel, iar Nokia era liderul indiscutabil al industriei de telefoane mobile. Au relocat in Romania o mare parte a productiei din Germania, jucand cartea pret – oportunitate. Daca nu reusesti sa faci upgrade de tehnologie, sa treci la alt nivel de valoare adaugata in industrie, se intampla ce vedem acum la Jucu, unde accentual a fost pus pe modele ieftine, nu pe smartphone-uri. Apoi este modul cum este impartita piata. Europa si America de Nord sunt piete unde smartphone-ul are succes, in timp ce in Africa si Asia se cauta modelele mai ieftine”, afirma Codrut Pascu, seful biroului din Bucuresti al firmei de consultanta de strategie Roland Berger.

Masura de la Jucu este o consecinta a politicii impuse de Stephen Elop, care a venit in septembrie 2010 de la Microsoft, ca urmare a schimbarii fostului CEO din cauza rezultatelor tot mai slabe si a terenului pierdut rapid in fata concurentilor sai precum Apple si Samsung.

Printre masurile anuntate de cand a preluat Elop sefia Nokia se afla si decizia de a introduce pe propriile terminale platforma Windows Phone 7, dezvoltata de Microsoft, in conditiile in care sistemul propriu de operare Symbian va fi utilizat atata vreme cat va produce profit. Tot Elop a anuntat in primavara realinierea operatiunilor din portofoliu, ceea ce inseamna pe de o parte inchiderea fabricii de la Jucu, reducerea personalului in alte locatii precum Ungaria, Mexic sau Finlanda, iar pe de alta parte deschiderea noii locatii din Vietnam.

“Elop nu se teme sa ia masuri, iar diferenta de cost dintre Romania si Asia face sa pierdem aceasta batalie. Nu cred insa ca au deschis aici o fabrica si s-au gandit sa o inchida in cinci ani. Calculul economic poate fi facut mai interesant atunci cand autoritatile se implica, insa statul nu are flexibilitate prea mare fata de o investitie existent. Este clar ca din perspectiva noastra este o mare lovitura. Este o decizie de headquarter, care tine de strategia companiei si nu are legatura cu ce se intampla pe piata din Romania”, precizeaza seful Roland Berger Romania.

Acesta este de parere ca in cazul Jucu se poate vorbi de o greseala strategica a Nokia.

“Cred ca au prevazut mutatiile din piata telefoanelor mobile cand au deschis fabrica de la Jucu, dar au fost surprinsi cat de repede a reusit Apple cu un produs orientat spre consumer sa isi implementeze strategia, ei (cei de la Nokia – n.r.) avand o abordare graduala si putin mai complexa. Poate fi considerata o greseala de strategie. Si-au spus ca piata nu e acolo (in faza exploziei vanzarilor de smartphone – n.r.) si s-au gandit probabil ca vor mai putea “sa calareasca” in Europa de Est cativa ani buni”.
 
Presedintele CJ Cluj, notificat verbal de un vicepresedinte Nokia joi dimineata. Consiliul Judetean face comisie sa vada cum recupereaza 15 mil. euro investiti in proiectul Nokia
 
Autoritatile locale au fost luate prin surprindere de anuntul Nokia, cu toate ca “zvonuri erau de prin martie”, dupa cum spune liderul sindical Valentin Ilcas. Insa, purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Cluj, Victor Popa, afirma ca presedintele CJ Cluj, Alin Tise, a fost notificat verbal de catre “o delegatie Nokia condusa la nivel de vicepresedinte joi dimineata cu o jumatate de ora ca acesta sa intre in sedinta de consiliu”.

“Avem o informare verbala. Nu am primit inca nimic scris. Consilierii au decis sa faca o Comisie care sa stabileasca cum vor fi recuperate investitiile Consiliului Judetean acolo. Au fost investiti 15 mil. euro in viabilizarea terenului, asigurare acces, amenajarea locatiei, a fpst facuta alimentarea cu apa, cu energie electrica, cu utilitati, iar terenul a fost concesionat celor de la Nokia. Ei sunt proprietarii fabricii si ai spatiilor aferente productiei. Nokia dispune acolo de un teren de 90 de hectare, in total am rezervat in Teraom III 154 de hectare, restul suprafetei fiind rezervata pentru furnizori Nokia. Asa a fost discutia in 2006 – 2007 cu ei, intre timp nu a mai venit nimeni acolo. Avem investitori interesati sa intre in parcul industrial”, spune Victor Popa.

Potrivit acestuia, Nokia a beneficiat de facilitati in conformitate cu legea care reglementeaza activitatea parcurilor industrial, nu de scutiri de la plata impozitului pe profit sau facilitate de acest gen.

Pe langa contributiile la nivelul bugetului local al comunei Jucu, Nokia plateste “contributii modice, in care este inclusa si taxa de concesiune”, explica reprezentantii CJ Cluj.

Premierul Emil Boc a lasat de inteles ca stia de decizia Nokia de a pleca de la Cluj, orasul pe care Boc l-a condus ca si primar inainte de a prelua pozitia de sef al cabinetului in toamna anului 2008. Confruntat cu intentia mai multor multinationale de a se retrage din Romania, ieri

Boc a anuntat dupa sedinta de guvern ca investitiile de peste un milion de euro vor fi discutate in guvern de acum pentru a grabi procesul de avizare. Acesta a mai anuntat si ca va trece in coordonarea sa directa Centrul roman pentru promovarea comertului si a investitiilor straine, care se afla la Ministerul Economiei.

Cat cantareste efectul Nokia Jucu in economie

Decizia Nokia de a inchide fabrica de la Jucu inseamna si o lovitura pentru exporturile Romaniei, motorul cresterii economiei in ultimele trimestre.

Finlandezii sunt al doilea exportator al Romaniei, dupa Automobile Dacia, in condiitile in care aproape intreaga productie de la Jucu mergea pe pietele externe.

Daca in 2008, anul pornirii fabricii, Nokia Jucu inseamna doar putin peste 1% din exporturile Romaniei, in acest an procentul a ajuns la peste 5%. Datele sunt estimari pe baza cifrei de afaceri realizate de Nokia la Jucu raportate la valoarea exporturilor in acest an, conform informatiilor de la Institutul National de Statistica.

Nokia a avut anul trecut afaceri de 1,6 miliarde de euro ceea ce raportat la exporturile Romaniei de 37,25 miliarde de euro inseamna o pondere de peste 4%. In acest an, nu au aparut informatii despre cifra de afaceri realizata de fabrica din Jucu, dar topul celor mai mari judete exportatoare in primul trimestru arata ca pe locul al patrulea se afla Clujul cu 620 milioane de euro, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica. In aceste date nu sunt incluse doar vanzarile de la Jucu, dar acestea au cea mai mare pondere. Ponderea vanzarilor Nokia in exporturile totale ale Romaniei in primele trei luni ale anului ar depasi pragul de 5%. De la inceputul anului, Romania a exportat in fiecare luna in jur de 3,5-4 miliarde de euro.

In ciuda faptului ca productia de la Jucu reprezinta 1,3% din PIB-ul Romaniei, valoarea adaugata creata ar fi mult mai mica, de circa 0,25% din PIB, potrivit unei estimari a grupului european de investitii Avaron, citat de Reuters. Nokia importa cea mai mare parte din componente astfel ca avea o contributie redusa asupra exporturilor nete.

Profitul grupului Nokia s-a redus puternic fata de momentul 2007 cand facea investitia la Cluj. Astfel, daca in acel an, profitul dupa taxe se ridica la 6,75 miliarde de euro, in 2009 cazuse dramatic la 260 milioane de euro. Anul 2010 a adus o revenire, castigul grupului finlandez cifrandu-se la 1,34 miliarde de euro. Vanzarile Nokia s-au aflat la randul lor pe un trend descendent, coborand de la peste 51 miliarde de euro in 2007 la 41 miliarde de euro in 2009. La fel ca si in cazul profitului, 2010 a adus o imbunatatire, cifra de afaceri urcand pana la 42,45 miliarde de euro.

Prima parte a acestui an a adus insa o noua inrautatire a rezultatelor financiare ale Nokia, compania inregistrand in trimestrul al doilea o pierdere de 492 milioane de euro, in timp ce vanzarile au scazut cu peste 7% pana la 9,27 miliarde de euro.

In pofida scaderii rezultatelor in ultimii ani, finlandezii nu redusesera numarul angajatilor, dimpotriva acesta crescand in 2010 la peste 132.000 de persoane fata de 112.000 in 2007. Numarul de angajati a crescut si in acest an, ajungand la 138.000 de persoane la sfarsitul lunii iunie. Compania a inceput insa un proces de disponibilizari, anuntand din aprilie ca va renunta la 4.000 de oameni.
 

×
x close