Antena 3 CNN Economic Companii Miscare – surpriza a GDF Suez: Dupa o perioada de discretie ce punea semne de intrebare privind planurile lor aici, francezii vin cu un raspuns categoric si intra pe piata energiei eoliene cu „primul” proiect

Miscare – surpriza a GDF Suez: Dupa o perioada de discretie ce punea semne de intrebare privind planurile lor aici, francezii vin cu un raspuns categoric si intra pe piata energiei eoliene cu „primul” proiect

Adrian Mirsanu
2 minute de citit Publicat la 20:33 01 Feb 2012 Modificat la 20:33 01 Feb 2012
Miscare – surpriza a GDF Suez: Dupa o perioada de discretie ce punea semne de intrebare privind planurile lor aici, francezii vin cu un raspuns categoric si intra pe piata energiei eoliene cu „primul” proiect
SURSA: GDF SUEZ ENERGY

Una dintre cele mai mari companii de pe piata gazelor, GDF Suez Energy Romania – subsidiara a gigantului francez din energie – si-a anuntat astazi intrarea pe piata de energie eoliana, miscare ce indica o marire a expunerii aici contrara informatiilor ce sugerau chiar un exit al grupului.
 
 
Francezii au achizitionat proiectul de la dezvoltatul imobiliar BelRom si se alatura astfel „greilor” CEZ, Enel, Petrom care au investit puternic in ultimii ani in ceea ce este cotat ca „businessul momentului” in piata de energie din Romania.
 
 
„ Prin achizitia acestui proiect, GDF Suez Energy Romania a finalizat o noua etapa privind dezvoltarea sa in Romania. Constructia acestui prim parc eolian exprima increderea noastra in potentialul Romaniei in sectorul energiilor regenerabile si va consolida pozitia noastra pe piata energiei”, a declarat Eric Stab, presedinte executiv al GDF SUEZ Energy Romania. Din declaratia lui Stab se deduce ca proiectul de la Gemenele din judetul Braila este primul pas in businessul cu electricitate din vant si ca va urma dezvoltarea de noi parcuri eoliene.
 
 
Primul proiect al francezilor in Romania va avea o capacitate instalata de 48 MW, care asigura cererea necesara de electricitate pentru aproximativ 50.000 de gospodarii din Romania sau a unui oras cam de talia Sibiului.
 
 
Comunicatul GDF Suez mai precizeaza ca 21 de turbine de cate 2,3 MW vor fi livrate si instalate de compania germana Siemens.
 
 
Productia de energie electrica ar putea incepe pana la sfarsitul acestui an, mai spun reprezentantii companiei.
 
 
Gigantul francez a intrat pe piata din Romania in 2004 odata cu achizitia pachetului majoritar de actiuni la cea mai mare distributie de gaze din Romania, care pe atunci se numea Distrigaz Sud. GDF Suez Energy are in portofoliu 1,3 milioane de clienti pe zona activitatilor de furnizare si asigura distributiadin jumatatea de sud a Romaniei, mai precis 18 judete si capitala.
 
 
La finele anului trecut, Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea declara ca ar putea sa vanda pachete de actiuni in distributii de gaze si energie odata cu retragerea unora dintre gigantii de pe piata locala a energiei. Dintre cele patru grupuri straine active in sectoarele distributiei de gaz si energie – CEZ (Cehia), Enel (Italia), E.ON (Germania) si GDF Suez (Franta), primele doua au negat vehement orice intentie de a se retrage din Romania, in timp ce germanii si francezii nu au facut niciun fel de comentarii.
 
Informatiile care au inceput de atunci sa circule pe piata privind posibile exit-uri au loc in contextul in care in ultimii investitorii straini si-au exprimat de mai multe ori nemultumirea fata de nivelul actual al tarifelor stabilite de autoritatea de reglementare sectoriala ANRE, care nu le permite recuperarea investitiilor facute.
 
Intre timp, gigantul german E.ON a ajuns la un acord pentru vanzarea businessului sau din Bulgaria.





×
Etichete: energie gaze
x close