Antena 3 CNN Economic Companii Hidroelectrica intentioneaza sa stranga 200 mil. euro de pe pietele externe printr-o emisiune de bonduri. Compania cauta banca de investitii careia ii va da mandatul sa ii aduca banii necesari pentru investitii

Hidroelectrica intentioneaza sa stranga 200 mil. euro de pe pietele externe printr-o emisiune de bonduri. Compania cauta banca de investitii careia ii va da mandatul sa ii aduca banii necesari pentru investitii

Adrian Mirsanu
4 minute de citit Publicat la 19:57 19 Dec 2011 Modificat la 19:57 19 Dec 2011
Hidroelectrica intentioneaza sa stranga 200 mil. euro de pe pietele externe printr-o emisiune de bonduri. Compania cauta banca de investitii careia ii va da mandatul sa ii aduca banii necesari pentru investitii


Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producator de pe piata de energie electrica, intentioneaza sa atraga anul viitor aproximativ 200 milioane de euro de pe pietele externe prin intermediul unei emisiuni de obligatiuni (bonduri), au declarat surse de pe piata financiara.
 
“Hidroelectrica a trimis o cerere de oferta mai multor banci de investitii, din randul carora urmeaza sa decida cui va acorda mandatul pentru intermedierea unei emisiuni de bonduri (obligatiuni – n.r.). Bancile de investitii au termen sa vina cu oferte la inceputul anului viitor, pe 5 – 6 ianuarie”, precizeaza sursele citate.
Potrivit acestora, maturitatea emisiunii vizate de Hidroelectrica este de cinci ani, adica acesta este termenul in care compania doreste sa ramburseze banii imprumutati cu tot cu dobanzile aferente. Pe lista bancilor de investitii potential interesate de un asemenea mandat ar putea intra Citibank, Deutsche Bank, Unicredit, SocGen, ING sau Erste.
Reprezentantii companiei nu au facut niciun comentariu pe acest subiect pana la momentul publicarii acestui articol.
 
Cotata de catre analisti ca fiind cea mai valoroasa companie din portofoliul statului, Hidroelectrica ar putea fi o tinta atractiva pentru investitorii de pe pietele financiare externe in ciuda contextului tulbure, in care banii sunt tot mai scumpi. In urma cu o luna, Finantele au decis sa amane iesirea pe piata americana cu o emisiune de bonduri, in conditiile in care pietele erau nervoase datorita crizei datoriilor suverane din Europa, taxand Italia cu dobanzi de peste 7% la obligatiunile emise de statul care se confrunta cu un grad de indatorarare de 120% raportat la Produsul Intern Brut. Romania, cu un grad de indatorare mult mai mic, insa s-a imprumutat in vara la o dobanda de peste 5% la ultima sa iesire pe pietele externe.
Hidroelectrica are nevoie de bani de investitii, insa obtinerea acestora nu ar trebui sa fie o problema daca ne uitam la profilul solid al companiei.
 
 
Obligatiunile sunt titluri emise de catre o companie, un stat sau o autoritate locala (de exemplu, o primarie), cu venit fix, prin care aceste entitati pot imprumuta bani pentru a-si finanta proiectele la o anumita dobanda. Obligatiunile sunt o varianta alternativa de a atrage bani fata de creditul bancar, vanzarea de actiuni pe bursa sau alte tipuri de finantare.
Hidroelectrica a inregistrat in 2010 un profit net de 292, 3 mil. lei (70 mil. euro), de aproape sase ori mai mare fata de anul anterior, si o cifra de afaceri de 3,27 mld. Lei (776 mil. euro), in avans cu o treime fata de 2009. Hidroelectrica a inregistrat asadar in ultimul exercitiu financiar incheiat o marja neta de castig de circa 10%. In acelasi timp, datoriile companiei se ridicau la 31 decembrie 2010 la aproximativ 3,009 mld. Lei (714 mil. euro), din care peste o treime, circa 220 mil. euro, reprezentau credite bancare cu scadenta intre 1 si 5 ani, cea mai mare parte a lor fiind contractata in euro.
 
Pe piata de energie electrica, compania are o cota de 30% din productie intr-un sector unde cele mai importante pozitii sunt detinute in continuare de catre stat, care mai are pe acest segment in portofoliu Nuclearelectrica sau complexurile de energie din Oltenia – Rovinari, Paroseni si Craiova. Hidroelectrica este atat pe lista companiilor de stat unde ar urma ca actualii directori sa fie inlocuiti cu manageri privati, masura pe care cabinetul Boc a angajat-o in fata principalului creditor extern al Romaniei – Fondul Monetar International, in conditiile in care producatorul de energie electrica face parte si din pachetul de companii din programul statului de a-si vinde din participatiile pe care le detine pe bursa. Din acest program fac parte cele mai importante companii pe care statul le mai are in portofoliu – Transelectrica (transportatorul national de electricitate), Transgaz (transportatorul national de gaze), Romgaz (producator de gaze), compania operatorul national de transport aerian Tarom. In vara, statul a esuat in tentativa de a vinde pe Bursa 10% din Petrom, oferta cu care a anuntat ca va incerca sa revina anul viitor in atentia investitorilor.
Astfel, in luna octombrie a anului viitor este asteptata listarea (vanzarea) unui pachet de 10% din actiunile pe care Ministerul economiei le detine la Hidroelectrica. Statul are controlul prin intermediul ministerului economiei a 80% din actiunile Hidroelectrica, restul actiunilor fiind in posesia Fondului Proprietatea, creat pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati in timpul regimului comunist.
 
Compania de stat este implicata in cel mai mare scandal de pe piata de energie, dosar in care fosti directori ai Hidroelectrica sunt acuzati ca au vandut prin contracte pe termen lung la preturi mai mici decat le-ar fi putut obtine prin vanzarea directa pe bursa de energie OPCOM, miscare ce ar fi prejudiciat astfel producatorul de energie. Hidroelectrica are de cateva saptamani un nou director general, Dragos Zachia Zlatea, fost director general adjunct. Acesta il inlocuieste pe Constantin Trihenea, dupa mai putin de un an de mandat, care a trecut acum pe pozitia de director exploatare, potrivit informatiilor facute publice de catre companie.



×
x close