“Vedem in SIF-uri cel mai mare potential de crestere in perioada imediat urmatoare, daca se linistesc lucrurile pe pietele internationale. Nu cred ca as putea spune ca am vazut deja un minim dupa scaderile din ultimele saptamani, dar preturile din prezent sunt foarte bune de cumparat si noi am cumparat destul de mult in ultima perioada”, a declarat Florin Keran, directorul general adjunct al Carpatica Asset Management.
Keran spune ca optimismul in ceea ce priveste SIF-urile este legat atat de valoarea intrinseca a actiunilor, in conditiile in care acestea se tranzactioneaza cu discounturi mari fata de activele nete unitare, dar si de perspectiva unei intelegeri cu Erste pe subiectul BCR.
Fondurile Carpatica fac parte din grupul de investitori care au cerut SIF-urilor sa convoace AGA pentru a mandata consiliul de administratie sa ceara austriecilor listarea BCR. Desi sefii celor mai multe dintre SIF-uri au spus ca listarea este ultima optiune in cazul bancii, in conditiile in care, afirma ei, negociaza variante mai bune cu Erste, administratorii de la Carpatica sustin mai departe listarea BCR.
“Cea mai corecta varianta ar fi cea a listarii. Daca activul e listat, asta nu inseamna ca esti obligat sa-l lichidezi. Poti sa-ti diminuezi expunerea si sa astepti”, spune Florin Keran.
Carpatica AM administreaza doua fonduri mutuale, Carpatica Global si Carpatica Stock, ambele diversificate. Primul dintre ele face parte din categoria fondurilor diversificate “defensive”, iar al doilea dintre cele “dinamice”, avand o expunere mai mare pe actiuni.
Potrivit raportarilor semestriale, circa 70% din activul total al Carpatica Stock de 13,2 milioane de lei (3,1 milioane de euro) era investit in actiuni, primele cinci plasamente fiind actiunile SIF Oltenia (cu o pondere de 13,5%), Transgaz (7,81%), SIF Transilvania (7,43%), SIF Banat-Crisana (6,53%) si Fondul Proprietatea (6,36%). Pentru a-si limita pierderile, in cazul unei evolutii nefavorabile a pietei, fondul Carpatica Stock are deschise si pozitii la Bursa din Sibiu pe actiunile SIF Oltenia. Totodata, dincolo de operatiunile de hedging, administratorii de la Carpatica fac si operatiuni de arbitraj pentru a specula diferentele de pret dintre cele doua piete.
Celalalt fond, Carpatica Global, a plasat doar 13% din activele de 49,5 milioane de lei (11,8 milioane de euro) in actiuni, cea mai mare parte a banilor fiind investiti in obligatiuni (48,4%) si depozite bancare (37,6%). In top cinci investitii in actiuni se afla titlurile Fondul Proprietatea (cu o pondere de 5,43% in activul total), Transgaz (2,77%), Romticket SA (1,85%), SIF Oltenia (1,53%) si SIF Banat-Crisana (0,5%).
Dintre aceste fonduri, o performanta pozitiva de la inceputul anului mai are doar Carpatica Global, cu un plus de 2,4%, in timp ce scaderile din ultimele saptamani au dus randamentul fondului Carpatica Stock la un minus de 12,6%.
Anul trecut, cele doua fonduri reusiera sa aduca investitorilor castiguri de 13-15%, Carpatica Stock clasandu-se chiar pe locul al treilea in topul performantelor inregistrate de fondurile mutual. In 2010, fondurile Carpatica pariasera pe actiunile companiilor din energie si pe Fondul Proprietatea, care la randul lui are cea mai mare expunere tot pe sectorul energetic.
In fondurile Carpatica au investit circa 700 de investitori, dar administratorii societatii spun ca s-au confruntat si cu rascumparari in ultima perioada pe fondul temerilor provocate de scaderea generalizata a pietelor de actiuni.
Administratorii de la Carpatica se asteapta totusi la o crestere a numarului de investitori in viitor, dar spun ca in nici un caz aceste cresteri nu vor fi spectaculoase, cum s-a intamplat in cazul fondurilor monetare, care au reusit sa atraga zeci de mii de investitori in ultimii ani.
“Traim vremuri istorice. Suntem la un nivel la care intr-adevar evolutia nu va fi liniara, dar in mod cert va fi ascendenta pe termen lung”, afirma directorul din cadrul Carpatica Asset Management.