"S-a vorbit două săptămâni că nu există un aviz al Ministerului Mediului, că există un aviz negativ şi apoi a intervenit ministrul Justiţiei şi a spus că este un aviz pozitiv, dar cu observaţii", a explicat Radu Tudor, care apoi a prezentat pasaje din documentul "exploziv" de 18 pagini.
Capul documentului, pentru autenticitate:
Primul extras din ceea ce menţionează Ministerul Justiţiei în legătură cu avizul, cu Hotărârea Guvernului, de a exploata Roşia Montană:
Probleme grave de neconstituţionalitate subliniate de Ministerul Justiţiei (click pentru mărire):
"Am subliniat că sunt foarte multe probleme cu acest acord. Dacă ele vor fi corectate, dacă vor fi eliminate din acest proiect de lege care a trecut de Guvernul României şi merge în Parlament, eu zic că lucrurile vor putea fi lămurite. Dar atenţie! Această chestiune este foarte gravă. Nu poate face Roşia Montană Gold Corporation exproprieri. Lucrul acesta îl poate face doar Guvernul", a atras atenţia Radu Tudor.
Vorbind despre una dintre prevederile din acordul Guvern-RMGC, europarlamentarul Norica Nicolai a declarat că este foarte gravă şi că prezintă o premieră după 1989. "Este prima lege de după 1989, când un stat îşi deleagă competenţele constituţionale unei entităţi private. Ce stat este ăsta? Despre ce stat putem vorbi? Este foarte gravă această prevedere. Un stat nu îşi poate delega niciodată atribuţiile prevăzute în Constituţie unor entităţi private", a completat Norica Nicolai.
"Mă îngrijorează faptul că acordul acesta semnat de Guvern şi RMGC nu a inclus în el şi specialişti ai Ministerului de Justiţie. Pentru că este evident din avizul ministerului că oamenii aceştia au văzut ulterior acordul şi şi-au exprimat un punct de vedere după ce el a fost încheiat", a mai spus Radu Tudor.