Antena 3 CNN Economic Companii Compania canadiană Gabriel Resources îşi continuă investiţile de la Rosia Montană fără autorizaţii

Compania canadiană Gabriel Resources îşi continuă investiţile de la Rosia Montană fără autorizaţii

Compania canadiană Gabriel Resources îşi continuă investiţile de la Rosia Montană fără autorizaţii
Sursa foto: Rosia Montana
15 Feb 2009   •   13:26

Chiar şi fără autorizaţii investiţiile de la Roşia Montană contină. Reprezentanţii companiei Gabriel Resources nu vor să plece din România şi asta în ciuda contestaţiilor şi a lipsei de autorizaţii necesare pentru exploatarea resurselor de aur şi argint. Între timp, oficialii companiei sunt optimişti şi speră să înceapă extracţia minereului în următorii trei ani.
Compania canadiană nu şi-a oprit activitatea: operaţiunile de strămutare a localnicilor din zonă au continuat. Roşia Montană Gold Corporation a cheltuit aproape jumătate din totalul fondurilor investite până acum pentru achiziţionarea a 794 de locuinţe. Oamenii au fost despăgubiţi iar peste 120 de familii, se vor muta în curând într-un cartier rezidenţial din Alba-Iulia, construit pe cheltuiala canadienilor, în ciuda faptului că la începutul anului trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat autorizaţia de mutare a siturilor arheologice de la Roşia Montană.
Potrivit jurnaliştilor de la Evenimentul Zilei, ultimele 98 de gospodării rămase în picioare la Roşia Montană urmează să fie achiziţionate după ce compania minieră va primi toate autorizaţiile necesare pentru expoatarea zăcămintelor. Canadienii au obţinut o primă victorie la începutul săptămînii trecute: Curtea de Apel Bucureşti a obligat Ministerul Mediului să permită Roşia Montana Gold Corporation construcţia a două baraje în zonă. Decizia nu este însă definitivă.
Până acum, investiţiile în cadrul proiectului Roşia Montană se ridică la peste 350 de milioane de dolari, dintr-un total estimat la două miliarde şi jumătate. Pentru aceşti bani, firma Roşia Montană Gold Corporation ar putea extrage câteva mii de tone de aur şi argint.
Antena 3

×
Subiecte în articol: Rosia Montana
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close