Fabrica de zahăr de la Luduş produce 34.000 tone de zahăr pe an şi este aprovizionată de 500 de agricultori, ale căror culturi de sfeclă de zahăr se întind pe 5.000 hectare, potrivit unui comunicat transmis marţi de Tereos.
Anul trecut, producţia de sfeclă de zahăr a fost de 650.000 de tone, obţinută de pe 19.000 de hectare cultivate, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. România a importat în 2011 aproape 515.000 de tone de zahăr din trestie şi sfeclă, în timp ce exporturile au totalizat puţin peste 48.000 de tone, conform datelor Ministerului Agriculturii.
"De pe această fundaţie pentru dezvoltarea în Europa de Est, Tereos îşi va putea însoţi clienţii industriali pe o piaţă unde ne aşteptăm la o creştere semnificativă a consumului de zahăr în următorii ani", se spune în comunicat.
Tereos, al patrulea producător de zahăr la nivel mondial, notează că va colabora cu agricultorii români pentru a aduce pe piaţă "cele mai eficiente practici din domeniul creşterii de sfeclă de zahăr".
"Beneficiind de expertiza noastră în domeniul agronomic şi industrial, precum şi de prezenţa în Europa Centrală în ultimii 20 de ani, dispunem de avantaje clare care vor contribui la îmbunătăţirea randamentelor agricole şi la dezvoltarea industriei zahărului din România. Datorită acestei investiţii, avem acum o poziţie mai solidă într-una dintre cele mai importante regiuni importatoare de zahăr ale Europei", a declarat în comunicat Alexis Duval, director general executiv la Tereos.
Fabrica Zahărul Luduş era controlată anterior de Franco Roumanie de Sucrerie, subsidiară a grupului francez Sucreries du Marquenterre Group.
Tranzacţia aşteaptă avizul Consiliului Concurenţei.
Anul trecut, Zahărul Luduş SA a avut un număr mediu de 213 angajaţi, înregistrând o cifră de afaceri netă de 72,5 milioane lei (17,1 milioane euro), venituri de 84,5 milioane lei (19,9 milioane euro) şi un profit de 11,1 milioane lei (2,6 milioane euro).
Fabrica mureşeană şi-a delistat la începutul anului 2010 acţiunile de la bursa de la Bucureşti.
Grupul Tereos a mai fost acţionar la Zahărul Luduş până în 2007, când a vândut participaţia de 50% pe care o deţinrea cătr Sucreries du Marquenterre, devenit atunci acţionar unic.