Antena 3 CNN Economic Companii Ce a contat mai mult in numirea lui Dan Paul in CA-ul Oltchim: pozitia de sef al brokerilor sau calitatea de cumnat al consilierului lui Boc?

Ce a contat mai mult in numirea lui Dan Paul in CA-ul Oltchim: pozitia de sef al brokerilor sau calitatea de cumnat al consilierului lui Boc?

Catalin Ciocan
2 minute de citit Publicat la 19:06 30 Sep 2011 Modificat la 19:06 30 Sep 2011
Ce a contat mai mult in numirea lui Dan Paul in CA-ul Oltchim: pozitia de sef al brokerilor sau calitatea de cumnat al consilierului lui Boc?
Foto: businessmoments.files.wordpress.com
Presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul, a intrat in consiliul de administratie al Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), dupa ce unul dintre administratori, Ion Ionescu, a demisionat invocand motive personale.  

Dan Paul (foto) conduce Asociatia Brokerilor incepand din 2006, el detinand si propria societate de brokeraj Finaco Securities, una dintre cele mai mici societati de brokeraj de la Bursa din Bucuresti.  Paul a fost in trecut si vicepresedintele Bursei de la Bucuresti, el pierzandu-si locul in

Consiliul Bursei in urma alegerilor de anul trecut. El este si cumnatul Andreei Paul Vass, consilierul economic al premierului Emil Boc.
Numirea lui Dan Paul este provizorie pana la prima convocare a Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor de la Oltchim.

Consiliul de administratie al Oltchim a mai hotarat azi si prelungirea in octombrie a perioadei de somaj tehnic , urmand sa fie suspendate contractele individuale de munca a circa 1.000 de salariati. Si in septembrie peste 1.000 dintre cei 3.500 de angajati ai  Oltchim au fost in somaj tehnic. La acel moment, conducerea societatii mentiona ca trimiterea in somaj tehnic a salariatilor din serviciile functionale se poate face prin rotatie. Pe durata suspendarii contractelor de munca, salariatii beneficiaza de o indemnizatie de 80% din salariul de baza al fiecaruia.

Oltchim a incheiat prima jumatate a anului cu pierderi de peste 70 milioane de lei (16,7 milioane de euro), dupa ce in ultimii trei ani acumulase pierderi de peste 200 milioane de lei.

Conducerea societatii se afla intr-un conflict puternic cu principalii actionari minoritari, fiecare dintre parti acuzandu-se ca prin actiunile pe care le fac distrug compania. Luna aceasta, Constantin Roibu, cel care a condus Oltchim in ultimii 20 de ani, si-a pierdut functia de presedinte al consiliului de administratie dupa ce Guvernul a decis separarea functiilor de presedinte si director general. Roibu a ramas director general al combinatului, iar statul i-a validat totodata strategia de conducere a Oltchim, aproband toate propunerile acestuia si respinand in acelasi timp cererile nemtilor de la PCC, care il contesta puternic pe Roibu.

Statul a scos Oltchim din nou la privatizare, in urma acordului convenit cu Fondul Monetar International, dar in acelasi timp a pus compania si pe lista societatilor care urmeaza sa aiba manageri “privati”.

Fondul britanic Carlson Ventures, care actioneaza in mod concertat cu PCC, a reactionat imediat amenintand cu vanzarea actiunilor de la Oltchim, in conditiile in care implementarea unui “management privat” la Oltchim ar urma sa intarzie considerabil procesul de privatizare sau chiar sa il anuleze.

PCC si Carlson detin impreuna aproape 33% din actiunile Oltchim. Valoarea combinatului pe Bursa este in prezent de circa 61 milioane de euro.

×
x close