Antena 3 CNN Economic Companii 9/11 s-a transformat în 9/8/11 pe pieţele de acţiuni

9/11 s-a transformat în 9/8/11 pe pieţele de acţiuni

Catalin Ciocan
4 minute de citit Publicat la 17:32 09 Aug 2011 Modificat la 17:32 09 Aug 2011
9/11 s-a transformat în 9/8/11 pe pieţele de acţiuni
Foto: mspmentor.net
9/11 – ziua atacurilor teroriste impotriva Statelor Unite, o data care a intrat in istorie, se transforma un deceniu mai incolo, in 9/8/2011, un alt moment de durere si panica, de aceasta data pentru investitorii de pe toate pietele de actiuni ale lumii.

Daca in cazul atacului terorist s-au prabusit unele dintre simbolurile SUA, turnurile gemene World Trade Center, acum este vorba de prabusirea burselor, dar si de a increderii in principala economie a lumii.

Bursele europene au atins azi minime ale ultimilor doi ani, iar piata de la Bucuresti a condus scaderile, fiind momente pe parcursul zilei cand aproape toate actiunile mari aveau pierderi de pana la 15%.

Semne rele au existat inca de ieri-noapte cand S&P 500, unul dintre principalii indici bursieri americani a scazut cu 6,66%. Bursa americana a avut de altfel cea mai slaba zi incepand din decembrie 2008, dupa ce agentia de rating Standard&Poor’s a redus, in premiera, ratingul Statelor Unite de la AAA, la AA+, cu perspectiva negativa.

Decizia istorica a provocat caderi mari pe pietele de actiuni, in timp ce aurul si francul elvetian, considerate active de “refugiu”, au atins valori de record.

Brokerii de la Bucuresti au vorbit de panica generalizata, in conditiile in care in prima parte a zilei, au fost momente in care actiunile SIF Oltenia (SIF5), unele dintre cele mai tranzactionate de pe piata, ajunsesera sa piarda si peste 20%, Bursa ridicand limita de variatie

“ Sentimentul care domina clar piata este de panica, indiferent ca e vorba de investitori de retail sau de investitori institutionali. Magnitudinea pietei este cea care ne ajuta in sens negativ., a declarat Nicoleta Banica, seful departamentului clienti institutionali din cadrul Unicredit CAIB Securities Romania, al doilea jucator in topul brokerilor la Bursa de la inceputul acestui an.

Ea spune ca in ceea ce priveste fondurile de investitii straine acestea este posibil sa fi dorit sa anticipeze unele rascumparari din partea investitorilor.

“Inca de saptamana trecuta s-a vazut ca fondurile din nordul Europei, care au in spate in special investitori de retail, au cautat sa-si reduca expunerea“, a precizat Nicoleta Banica.

Seful Intercapital Invest, una dintre societatile de brokeraj axate preponderent spre investitorii de retail, spune ca in mod clar contextul de piata arata acum foarte rau, dar este foarte greu de estimat ceea ce se va intampla pe termen scurt, deoarece pietele sunt foarte volatile. Brokerul de la Intercapital nu exlude nici scenariul reintrarii pietelor pe un trend descendent (sau asa-numita piata bear – o scadere de minimum 20% pentru unii dintre principalii indici bursieri, intr-o perioada de cel putin doua luni de zile).

“E prea devreme sa vorbim asa ceva dupa cateva zile de scaderi, dar este un scenariul posibil”, a precizat si Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

Brokerii si administratorii de fonduri asteapta isi pun totusi sperante in sedinta Fed, banca centrala americana, din aceasta seara. Fed a sustinut pana acum pietele de capital prin programele de cumparare de active pe care le-a derulat, asa ca investitorii spera la un anunt similar si acum.

“Dupa ce ieri Dow Jones Industrial Average a suferit al saselea cel mai sever declin in numar de puncte din istorie (peste 630 puncte), speranta este ca rolul traditional de salvator de serviciu al Rezervei Federale va fi reactivat astazi. Pe de o parte speranta nu se justifica, daca e sa credem ca banca centrala americana a vorbit deja via canalul subteran de comunicare rezervat de articolele lui Jon Hilsenrath din Wall Streer Journal indicand ca nu este pregatita deocamdata pentru o noua campanie de relaxare monetara cantitativa ("Three Things the Fed Could Do Right Now" – Jon Hilsenrath; Wall Street Journal, 5 august si "Fed Confronts Limited Tools to Stir Economy" – Jon Hilsenrath; Wall Street Journal; 2 august). Pe de alta parte, insa, in situatii istorice exceptionale Rezerva Federala s-a panicat la fel de rapid ca participantii la piata. August 2007 sau ianuarie 2008 sunt bune exemple in acest sens”, a comentat Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville.

Caderile abrupte de din ultimele zile incep totusi sa scoata tot mai mult la iveala valoarea fundamentala din spatele unor companii, atrag atentia administratorii de fonduri de la Renaissance Capital, cea mai mare banca de investitii din Rusia.

“Bursele emergente europene, conduse de Rusia, sunt unele dintre cele mai corelate la nivel global, iar in consecinta caderea pietelor globale a fost accentuata in regiunea noastra”, a declarat, intr-o nota transmisa azi, Plamen Monovski, director de investitii in cadrul Renaissance Asset Managers.

“In viziunea noastra, valoare fundamentala profunda devine evident atat in companiile mari, cat si in cele mici. Pietele emergente din Europa sunt subevaluate puternic”, a adaugat Monovski.

Potrivit acestuia, guvernele din regiune sunt mai bine pregatite decat in 2008 si au o flexibilitate monetara si fiscal mai mare.

“Scaderea pretului petrolului, desi initial nefavorabila pentru Rusia, furnizeaza un impuls binevenit pentru cererea globala. Caderi in continuare sunt intotdeauna posibile pe masura ce panica se accelereaza, dar noi am vrea sa subliniem cu tarie ca balanta riscului in Europa emergent inclina acum decisive spre potentialul de crestere”, a mai spus directorul de investitii din cadrul Renaissance.

Bursa americana a deschis azi in crestere cu peste 1%, in asteptarea deciziei Fed. Si piata de la Bucuresti si-a revenit in a doua parte a sedintei, indicele de referinta BET, care urmareste evolutia celor mai importante 10 actiuni, cu exceptia SIF-urilor, incheind cu o pierdere de 2%. Scaderi mai mari au avut actiunile SIF-urilor, unde pierderile au depasit in unele cazuri si 6%. Actiunile Bursei de la Bucuresti (BVB) au reusit sa incheie sedinta chiar pe plus, cu un castig de 6,4%, dupa ce ieri pierdusera 15%.

 

×
x close