Henry Hargreaves şi Caitlin Levin au iniţiat un proiect foto numit
Power Hungry, dorind astfel să descopere cum mâncau dictatorii lumii şi cum foloseau ei înfometarea ca metodă de pedeapsă. În scurt timp cei doi artişti au realizat că foamea este o problemă cât se poate de actuală şi s-au hotărât să surprindă în imagini paralele mese ale celor mai avuţi şi mese ale celor mai amărâţi.
Cine sunt bogaţii lumii, ce putere au ei asupra propriilor vieţi, ce pot cumpăra şi cât de mare e inegalitatea din farfurie
Alăturate, fotografiile arată inegalitatea din farfurie.
Ce mănâncă bogaţii şi ce mănâncă săracii?În SUA, în zilele noastre, problema accesului la hrană a luat amploare. Pare greu de crezut că americanii se confruntă cu o asemenea problemă, dar este cât se poate de adevărat. 18,9% dintre americani spuneau în 2013 că au făcut eforturi uriaşe pentru a-şi cumpăra alimentele necesare.
Un sondaj realizat anul trecut a şocat. 56% dintre respondenţii americani spuneau că mănâncă alimente după expirarea termenului de garanţie, iar 40% au declarat că diluează hrana şi băutura pentru a dura mai mult.
“
Dorim ca oamenii să se aşeze, la propriu şi la figurat, la masă şi să reflecteze la uriaşele inegalităţi dintre cei care au şi cei care nu au,” arată Caitlin Levin. “
Lumea s-a schimbat, fără îndoială, foarte mult în foarte scurt timp. Mulţi oameni, odată măturaţi de foamete, au astăzi acces la hrană mai mult ca înainte. E drept, acum chiar şi unele populaţii sărace se confruntă mai degrabă cu ameninţarea obezităţii decât a foametei. Cu toate acestea, dezechilibre majore persistă atât în lumea din jur, cât şi în colţuri mai îndepărtate ale globului. Mulţi oameni sunt încă forţaţi să supravieţuiească cu mese extrem de sărăcăcioase sau fără pic de hrană, în vreme ce puţinii oameni puternici se desfată cu un lux culinar de-a dreptul absurd.”
Coreea de Nord, în zilele noastre: Peste un sfert din copiii nord-coreeni sunt subdezvoltaţi, ca urmare a subnutriţiei şi 2,8 milioane de adulţi au nevoie de ajutor alimentar constant, potrivit Naţiunilor Unite.
Siria: Circa 4 milioane de sirieni se află într-o precaritate severă.
Franţa, înaintea Revoluţiei din 1789: La finalul secolului al XVIII-lea, oamenii obişnuiţi din Franţa abia dacă-şi permiteau să cumpere pâine, care ajunsese la preţuri uriaşe. În acelaşi timp, regina Marie Antoinette îşi cultiva plăcerea pentru ciocolată.
Roma antică: celebrele mese opulentele de la banchetele rămase în istorie erau, în fapt, privilegiul a doar 2% din populaţia Romei antice. Restul populaţiei trăia, în mare parte, din mâncare pe bază de mei, cereală considerată bună doar pentru animale.
Egiptul antic: Carnea era, pe atunci, un lux pentru cei avuţi, în vreme ce populaţia săracă se hrănea, în principal, cu legume.
Sursa articolului:
Huffingtonpost.comCiteşte şi:
Puterea de a fi bogat: Milionarii nu mai au nevoie de Dumnezeu, ci doar de tehnologie. Vor deveni CYBORGI asemănători zeilor
"Rechinul îmbălsămat" sau maşina de detectat fantome. Câteva dintre fiţele vedetelor şi ale miliardarilor lumiiCum trăiesc bogaţii lumii. BornRich, magazinul online preferat al milionarilorRaport: Aproape 4,8 MILIOANE de români trăiesc în SĂRĂCIE
"Bogaţii devin din ce în ce mai bogaţi". Iată ce se va întâmpla în întreaga lume până în 2019
Studiu: 180 de români au averi de minim 30 milioane de dolari şi 2 sunt miliardari