Florentin Tuca, managing partner al casei de avocatura Tuca, Zbarcea & Asociatii, a condus echipa de avocati care a castigat in prima instanta procesul intentat de presedintele Traian Basescu omului de afaceri Dinu Patriciu, pe care il acuza de minciuna si trucarea unor filmari in care seful statului apare dandu-i o palma unui copil.
Ovidiu Budusan, avocatul care conduce apararea magnatului Dinu Patriciu, afirma ca va face recurs la aceasta hotarare a instantei, pe care o califica drept “bizara”, iar controversa nu se sfarsi cu acest dosar avand in vedere ca exista un proces “in oglinda” intentat de omul de afaceri impotriva presedintelui, care ruleaza in paralel.
Procesul nu are o miza financiara, despagubirile cerute de ambele parti in cele doua actiuni juridice separate fiind modice, insa are un efect foarte important in plan mediatic, a capitalului de imagine si de credibilitate in ceea ce ii priveste pe doi dintre cei mai puternici oameni din Romania, presedintele tarii, respectiv unul dintre cei mai bogati si mai influenti oameni de afaceri.
Dosarul presedintelui Traian Basescu este pe mainile lui Florentin Tuca, seful celei mai mari case de avocatura de pe piata din punct de vedere al incasarilor. De ce Florentin Tuca a decis sa il apere personal pe Traian Basescu in procesul cu Patriciu?
“Mi-am zis ca indiferent cum s-ar numi asta, ca vorbim despre curtoazie, despre protocol in cazul presedintelui, iar miza era importanta, trebuia sa il reprezint”, explica Tuca. Intrebat daca ar fi acceptat sa il reprezinte pe Dinu Patriciu, daca acesta l-ar fi contactat primul, seful Tuca, Zbarcea & Asociatii raspunde: “Nu puteam. Ar fi fost un conflict de interese. Traian Basescu era unul dintre clientii nostri, am lucrat cu el si in alte dosare”.
De cealalta parte, Ovidiu Budusan, partener si fondator al firmei de avocatura Budusan, Baldea & Asociatii, contesta hotararea pronuntata de catre Judecatoria Sectorului 1.
“Categoric vom face recurs la aceasta decizie. O consider bizara in raport cu ce s-a probat in dosar. Cea mai tare este recunoasterea partiala de catre reclamant a unui incident violent cu copilul (ce apare intr-un filmulet ca primeste o palma din partea presedintelui – n.r.), care insa afirma ca altele au fost circumstantele in care a avut loc. Nu s-a administrat nici o proba (de catre echipa lui Traian Basescu – n.r.). Aceasta controversa se va prelungi insa si dincolo de aceasta hotarare pentru ca se stie exista un proces in oglinda prin care si Dinu Patriciu l-a dat in judecata pe Traian Basescu. A existat la un moment dat o cerere de conexare a celor doua dosare, dar a fost respinsa”, precizeaza Ovidiu Budusan.
In replica, Florentin Tuca afirma ca sarcina probei in acest caz ii revine lui Dinu Patriciu si echipei care il apara.
“Nu noi trebuia sa venim cu o proba. Daca tu ai facut o afirmatie calomnioasa, iar eu te dau in judecata, tu trebuie sa vii sa demonstrezi cu probe ca ceea ce ai afirmat este adevarat. Nu noi trebuia sa venim cu probe, ei trebuie sa vina cu probe si sa sustina ce s-a afirmat. Nu a fost nici o recunoastere partiala din partea lui Traian Basescu”.
Traian Basescu a deschis pe 2 decembrie 2009 procesul impotriva lui Dinu Patriciu si a firmei Best Media, care edita la acea vreme ziarul Gardianul, in contextul in care presedintele in exercitiu lupta pentru un nou mandat la Palatul Cotroceni, iar inaintea turului al doilea al alegerilor prezidentiale a fost facuta publica o filmare in care acesta ii dadea o palma unui copil la un miting electoral din 2004. Basescu solicita in acest proces despagubiri de 0,5 lei pentru afirmatii neprobate si angajarea raspunderii civile delictuale.
Omul de afaceri Dinu Patriciu a intentat si el un proces presedintelui Traian Basescu, care are ca obiect acelasi eveniment, intr-un dosar separat inregistrat tot la Judecatoria Sectorului 1 in care ii cere sefului statului despagubiri de 1 euro. In acest dosar, solutia primei instante este asteptata sa fie pronuntata pe 13 decembrie.
Cine sunt avocatii lui Basescu si ai lui Patriciu
De dosarul lui Traian Basescu se ocupa o echipa formata din trei avocati din conducerea Tuca, Zbarcea & Asociatii: Florentin Tuca, managing partner, respectiv Robert Rosu si Ionut Serban, ambii detind pozitia de partener in firma de avocatura.
Tuca este unul dintre cei mai cunoscuti avocati din Romania, care a pus bazele propriei firme de avocatura in 2005. Este inscris la Baroul Bucuresti din 1993 si este specializat in proiecte de tip parteneriat public – privat in special in sectorul de energie si infrastructura, fuziuni si achizitii, privatizari, asistenta in domeniul bancar si de asigurari sau arbitraje internationale. Printre dosarele de referinta se numara privatizarea Daewoo Automobile Craiova, privatizarea BCR, a Petrom, de la Bancpost, vanzarea Asiban sau apararea cu succes a statului roman in proceduri de arbitraj international in fata ICSID in cazuri precum cele cu EDF sau Noble Ventures. Este membru fondator si secretar general al Camerei Franceze de Comert, Industrie si Agricultura in Romania (CCIFER).
Robert Rosu este coordonatorul societatii TZA Insolventa SPRL si partener in cadrul practicii de litigii si arbitraje, cel mai mare departament din cadrul Tuca, Zbarcea & Asociatii. Este avocat al Baroului Bucuresti din 2000, ocupa pozitia de partener din 2006 in cadrul firmei de avocatura.
Ionut Serban este membru al Baroului Bucuresti din 2004 si ocupa pozitia de partener in cadrul practicii de litigii si arbitraje al Tuca, Zbarcea & Asociatii. La inceputul anului, Ionut Serban a fost avansat in pozitia de partener.
De cealalta parte echipa de avocati a lui Dinu Patriciu este condusa de catre Ovidiu Budusan, unul dintre partenerii si fondatorii casei de avocatura Budusan , Baldea & Asociatii. Budusan si-a inceput cariera in magistratura in 1993 ca procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj Napoca, iar cinci ani mai tarziu a afost avansat la Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj.
Budusan a facut parte din nucleul de magistrati care a contribuit la organizarea primei entitati anticoruptie din Romania, in 2000 fiind numit la conducerea Sectiei de Combatere a Coruptiei si Criminalitatii Organizate din cadrul Parchetului de pe langa instanta suprema – Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe structura careia s-a format ulterior Parchetul National Anticoruptie (PNA), iar apoi Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Din 2004 este avocat al Baroului Bucuresti.
Din echipa de aparatori ai lui Patriciu mai fac parte George Toniuc si Liana Iacob.
George Toniuc este avocat senior la Budusan Baldea & Asociatii din 2008, dupa ce anterior a activat ca avocat al grupului de firme Rompetrol, perioada in care Dinu Patriciu era actionarul majoritar al companiei petroliere. Este specializat in litigii penale, reprezentand clienti in fata organelor de urmarire penala si a instantelor in cauze ce au ca obiect acuzatii de coruptie, evaziune fiscala, fraude financiar – bancare, spalare de bani, fonduri europene sau privatizari. Este membru al Baroului Bucuresti din 1998.
Liana Iacob este avocat coordonator al departamentului de consultanta in cadrul Budusan Baldea & Asociatii de anul trecut, in conditiile in care face parte din aceasta firma de avocatura din 2008. Si ea a activat anterior ca avocat in cadrul grupului de firme Rompetrol, vandut de Dinu Patriciu in doua etape catre KazMunaiGaz.
Liana Iacob este specializata in preventie penal – comerciala, infractiuni financiar – bancare, infractiuni privind fondurile europene si infractiunile de serviciu. Este membru al Baroului Bucuresti si are si calitatea de consilier in proprietate industriala.