Pachetul de 10% este evaluat in aceste momente pe Bursa de la Bucuresti la peste 172 milioane de euro, o valoare mai mare decat valoarea celorlalte oferte primare sau secundare derulate pana in prezent pe piata romaneasca. De altfel, listarea Fondului Proprietatea la BVB a fost una tehnica, neimplicand un IPO (oferta publica initiala).
Templeton a anuntat azi recomandarea privind listarea dubla, aceasta venind in urma unui studiu care a durat sase luni si dupa consultari cu opt importante banci de investitii globale.
Dupa analizarea mai multor piete internationale, pe lista scurta au intrat trei burse: Londra, Varsovia si Viena.
„In urma unui proces de analiza foarte detaliata, recomandam listarea secundara la Bursa din Varsovia datorita avantajelor clare pentru actionarii Fondului Proprietatea, precum vizibilitatea internationala sporita si accesul simplificat pentru o baza diversificata de investitori institutionali cu perspectiva pe termen lung, cum ar fi fondurile de pensii. Credem cu tarie ca listarea secundara propusa poate genera cerere suplimentara pentru actiunile Fondului si poate avea un impact pozitiv asupra discountului fata de Valoarea Unitara a Activului Net din prezent. Speram ca actionarii vor sustine recomandarea noastra la Adunarea Generala a Actionarilor ce va avea loc in septembrie sau octombrie 2011”, a declarat Greg Konieczny, managerul de fond al Fondului Proprietatea.
Templeton va initia in continuare procesul de selectie pentru banca de investitii care va intermedia listarea secundara a Fondului ce ar putea avea loc in primul trimestru din 2012.
Care au fost argumentele pentru alegerea Bursei din Varsovia (WSE):
-WSE a devenit un important nod european pentru unele dintre cele mai mari companii din regiune, cu un numar record de companii internationale listate in 2010 si o valoare totala a ofertelor publice initiale de 99 de miliarde de dolari. Cresterea volumelor si a ofertelor publice initiale vizibile sunt asteptate sa continue in 2011.
-Cu o capitalizare de piata de 2,5 miliarde de dolari, Fondul Proprietatea ar fi printre primele 15 companii ca marime dintre cele 417 companii listate pe piata principala a WSE. Astfel Fondul va avea o vizibilitate mai mare decat pe Bursa din Londra („LSE”), unde exista peste 2.000 de companii cu valoare de piata similara sau mai mare decat cea a Fondului Proprietatea.
-Tinand cont de dimensiunea Fondului Proprietatea, includerea intr-un index este probabila prin listarea secundara la Varsovia. La Londra, Fondul nu este eligibil pentru a fi inclus in indicii FTSE decat daca se re-inregistreaza in Regatul Unit, ceea ce ar presupune multe provocari.
-O listare la Bursa din Londra ar viza o baza de investitori internationali similara cu cea din Varsovia, insa i-ar lipsi puternica cerere din partea investitorilor locali din Polonia.
-Activele gestionate de fondurile de pensii din Polonia au depasit 80 de miliarde de dolari, iar alocarile pentru investitii in actiuni vor continua sa creasca, respectand restrictiile interne de investitii.
-Costurile de admitere la tranzactionare si comisioanele anuale sunt mai mici la Varsovia decat la Londra. Comisionul de admitere este intre 15.000 de lei si 107.000 de lei la Varsovia, fata de Londra unde poate ajunge pana la 1.400.000 de lei. Comisioanele anuale se incadreaza intre 9.500 de lei si 74.000 de lei la WSE, in timp ce la LSE comisioanele anuale incep la 16.500 de lei si ajung pana la 188.000 de lei.
-Fondul poate profita in mod evident de dezvoltarea dinamica a Bursei din Varsovia, jucand un rol mai proeminent decat pe alte piete mai mari si cu mai multa vechime. Intrucat obiectivul de investitii al Fondului este axat pe investitii in actiuni romanesti, Fondul ar avea o relevanta mai mare pentru investitorii interesati de aceasta regiune.
-Astfel de investitori sunt acum concentrati pe Varsovia, centrul financiar al Europei Centrale si de Est.
-Gradul de sofisticare si maturitatea pietei din Varsovia au cunoscut o evolutie impresionanta in ultimii ani, pe masura ce investitorii institutionali internationali si brokerii specializati au profitat de oportunitatile oferite de piata din Polonia in calitate de lider regional.
-Guvernanta corporativa si standardele de raportare impuse de WSE sunt la cel mai inalt nivel aplicand cele mai bune practici internationale.