Doua noi nume surpriza au intrat in cursa pentru un loc de administrator la SIF Moldova (SIF2), Mircea Ursache, fost presedinte al AVAS si al Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea (FP) si Laurentiu Hrebenciuc, fratele deputatului PSD Viorel Hrebenciuc si director la Eximbank, intrand azi in grupul celor opt care si-au depus pana acum candidature pentru postul ramas liber dupa ce fostul administrator a fost revocat de actionari si acuzat ca a prejudiciat societatea.
Functia de administrator al SIF Moldova mai este “vanata” si de seful Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si de Paul Miclaus, fost vicepresedinte al CNVM, in prezent membru in consiliul de administratie al Bursei de la Sibiu (Sibex). Un alt fost vicepresedinte al CNVM, Mihail Radu, si-a depus la randul lui candidatura, acesta conducand in prezent centrul de pregatire financiara “Millenium”.
Dintre brokerii de pe piata de capital s-au inscris in cursa Mihai Chisu, de la IFB Finwest, Marin Serban Valentin, seful departamentului de tranzactionare din cadrul UniCredit CAIB Securities Romania, si Andrei Valentin Sfaraiala, din partea BT Securities.
Termenul de depunere a candidaturilor expira maine, iar actionarii SIF Moldova vor alege noul administrator in AGA din 26/28 noiembrie. Mandatul noului administrator va fi de circa un an si jumatate, pana in 2013, cand vor expira mandatele tuturor administratorilor societatii.
SIF Moldova este una dintre cele mai valoroase societati din Romania, cu active de 260 milioane de euro si o valoare la Bursa de aproape 100 milioane de euro. Societatea avea dupa primele noua luni ale anului un profit de circa 17 milioane de euro si peste 8 milioane de euro in depozite la banci.
SIF Moldova isi va vinde, alaturi de celelalte SIF-uri, actiunile de la BCR, printr-o tranzactie in valoare totala de circa 90 milioane de euro. Societatea de investitii va face doar o parte din acest an, restul urmand sa fie vandut pana in 2013. Actionarii fiecarei SIF spera la dividende mari in anii urmatori , ca urmare a profitului pe care-l vor face societatile din vanzarea actiunilor de la BCR, dar totul va depinde de decizia administratorilor, cat din acest castig vor dori sa-l imparta cu actionarii si cat vor dori sa tina pentru a-l administra la nivelul societatii.